'Kanserlerin çoğu önlenebilir ve tedavi edilebilir'

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de yılda yaklaşık 162 bin kişinin kansere yakalandığına dikkat çekerek, dünya genelindeki kanserlerin üçte birinin önlenebilir, üçte birinin de erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir durumda olduğu bilgisini verdi.

Google Haberlere Abone ol
'Kanserlerin çoğu önlenebilir ve tedavi edilebilir'

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de yılda yaklaşık 162 bin kişinin kansere yakalandığına dikkat çekerek, dünya genelindeki kanserlerin üçte birinin önlenebilir, üçte birinin de erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir durumda olduğu bilgisini verdi.

4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle açıklama yapan Sağlık Bakanlığı bu günde, insanların bilinç düzeyinin artırılması ve kansere ilişkin farkındalık oluşturulması için dünyada ve Türkiye’de çeşitli etkinlikler düzenlendiğini hatırlattı. Kanserin, dünyada ve Türkiye’de kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi olduğuna işaret eden açıklamada, “Dünyada, 2012’de toplam 14,1 milyon yeni kanser vakası ortaya çıkmıştır. Bu vakalardan 8,2 milyonu kanser nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Dünyada en çok akciğer (yüzde 13), meme (yüzde 11,9) ve kolon (yüzde 9,7) kanserleri görülmektedir. Kanserden ölümler arasında ilk sırada yüzde 19,4 ile akciğer, yüzde 9,1 ile karaciğer ve yüzde 8,8 ile mide kanseri yer almaktadır. Kansere karşı gerekli önlemler alınmazsa 2030 yılında yıllık 22 milyon yeni vakanın ortaya çıkacağı tahmin edilmektedir. Bu da 2008 ile kıyaslandığında yeni vakalarda yüzde 75 artış olacağı anlamına gelmektedir.” denildi.

“EN ÇOK ERKEKLERDE GÖRÜLÜYOR”

Dünya genelindeki kanserlerin üçte birinin önlenebilir, üçte birinin de erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir durumda olduğunu aktaran açıklamada, “Ülkemizde yılda yaklaşık 162 bin kişi kansere yakalanmaktadır. Kanser görülme sıklığı erkeklerde yüz binde 269,7; kadınlarda ise yüz binde 173,3’tür. Erkeklerde en sık yüzde 28 ile akciğer, kadınlarda ise yüzde 24 ile meme kanseri görülmektedir. Ülkemizde bölgeler arasında farklı kanserler görülmekle birlikte kanser görülme sıklığı açısından anlamlı bir fark yoktur.” bilgisi paylaşıldı.

“KANSERLERİN ÇOĞU ÖNLENEBİLEN KANSERLER”

Bakanlık, dünyada ve Türkiye’de kanserlerin önemli bir kısmının önlenebilen kanserler olduğuna vurgu yaparak, şunları ifade etti: “Özellikle ülke verilerimiz değerlendirildiğinde, tütün ve obezite ile mücadele kanser kontrolünün en önemli yapıtaşını oluşturmaktadır. Bunlarla beraber alkol ile mücadele, fiziksel aktivitenin arttırılması, tuzun kısıtlı kullanılması, enfeksiyonlarla mücadele de kanseri önlemede çok önemli unsurlardır. Bakanlığımız bünyesinde, her ilde en az 1 tane olmak üzere toplam 134 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) bulunmaktadır. Bu merkezlerde; meme, kolon ve rahim ağzı kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. Bu hizmetler aile hekimleri ve toplum sağlığı merkezleri vasıtasıyla köylere kadar ulaştırılmaktadır. Ayrıca vatandaşlarımızın kanser taramalarına daha kolay ulaşabilmeleri için 130 adet Mobil KETEM aracı yakın zamanda hizmete girecektir.”

“YERLİ KANSER İLAÇLARI ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI”

Kanser hastaları için yerli ağrı kesici ilaç üretimi çalışmalarının tamamlandığını bildiren açıklamada, “Yine ilk defa yerli kemoterapi ilaçları üretilmeye ve hatta ihraç edilmeye başlanmıştır. 2013 yılı içerisinde yerli tam otomatik ilaç hazırlama cihazlarının üretimi de yapılmıştır. Ayrıca, ileri evredeki kanser hastalarımızı fiziksel, ruhsal ve psikososyal yönden destekleyebilmek için 2013’te pilot olarak uygulamaya koyduğumuz Palyatif Bakım Üniteleri yurt geneline yaygınlaştırılacaktır. Türkiye’de uluslararası standartlara göre uygulanan tedavilere bütün vatandaşımız kolayca ve ücret ödemeden ulaşabilmektedir.“ ifadeleri yer aldı.

KANSER HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Dünya Kanser Günü için bu yıl ki kampanya başlığı 'Doğru Bilinen Yanlışlar' olarak belirlendiğine işaret eden Sağlık Bakanlığı, kanserle ilgili en çok doğru bilinen yanlışları şöyle sıraladı:

“Kanser, bazı kültür ve çevrelerde hakkında konuşulması çok zor bir konudur. Ancak bu hastalıkla açık bir şekilde mücadele etmek; hem hasta hem de kanserle mücadele politikaları açısından daha sağlıklı sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır.

Pek çok kanser için uyarıcı belirti ve bulgular vardır. Bu işaretleri izleyerek erken teşhis mümkün olabilmektedir.

Hem kişi hem de toplum ve politika bazında doğru strateji ile yapılabilecek çok şey mevcuttur. En sık görülen kanserlerin en az üçte biri önlenebilir niteliktedir.

İnsanlar kanıtlanmış ve etkin kanser tedavisini eşit koşullarda ve herhangi bir bedel ödemek zorunda kalmadan alma hakkına sahiptir.“ CİHAN

Yorumlar