'Kanser yüzde 90 çevresel, yüzde 10 kalıtsal genetik faktörlere bağlı'

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, kanserin yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluştuğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
'Kanser yüzde 90 çevresel, yüzde 10 kalıtsal genetik faktörlere bağlı'

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, kanserin yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluştuğunu belirtti.

Dr. Hamzaoğlu, Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, kanserin hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olduğunu kaydetti. Bu bakımdan kanserin önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu ifade eden Hamzaoğlu, “Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır.” dedi.

Kanserden korunmanın kanserin tedavisinden daha önemli olduğuna vurgu yapan Hamzaoğlu, şu bilgileri verdi: “Kanser hastalıklarının en iyi yönü yüzde 30 ila 40’ının potansiyel olarak önlenebilir olmasıdır. Tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve obezite ile ilişkili kanserler için bu risk faktörlerinden kaçınılması yanında; sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve enfeksiyonlardan korunma gibi sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi de kanser hastalıklarını önemli ölçüde azaltabilmektedir. Erkeklerde kanser ölümlerinin başında akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri gelmektedir. Kanser sadece kişinin ölüm sebeplerinden biri değil aynı zamanda bireyin hayat kalitesini düşüren ve işgücü kaybına yol açan bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bu belirtilenlere ek olarak kanser teşhis ve tedavi maliyeti yüksek olan bir hastalık olarak sınıflandırılmaktadır.”

Hamzaoğlu, Trabzon’da, Fatih Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde meme ve serviks (rahim ağzı) ve kolon(kalınbağırsak) kanserine yönelik muayene ve tetkikler yapıldığını hatırlattı. Kanser Haftası sebebiyle de, Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi tarafından 1-7 Nisan tarihleri arasında, Meydan Parkı’nda mobil mamografi aracı ile 40-69 yaş arası kadınlara erken teşhis amacıyla ücretsiz meme kanseri taraması yapılacağını belirtti. CİHAN

Yorumlar