Kanser ilacına alerjisi olanlar Rize’de tedavi ediliyor

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof.

Google Haberlere Abone ol
Kanser ilacına alerjisi olanlar Rize’de tedavi ediliyor

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adile Berna Dursun, kanser ilacına alerjisi olan hastaları tedavi eden üç merkezden birisinin Rize’de olduğunu söyledi.

Prof. Dursun, yaptığı açıklamada, “Kanser tanısı olan ve kullanılması gerekli olan kemoterapotik (kanser ilacı) alerjili bir kişiyle karşılaştığımızda, çoğunlukla bu hastaya verebileceğimiz alternatif başka bir ilaç elimizde bulunmamaktadır. O nedenle kemoterapötik alerjisi olan kanser hastasına alerjisi olan ilacı ona uygun bir protokol ile yeniden alerji yaratmayacak şekilde verilmesi gerekiyor.” dedi.

Bu işlemin, kemoterapötik ilaç desensitizasyonu olarak adlandırıldığını ve ülkede ancak sayılı merkezlerde yapılabildiğini ifade eden
Dursun, şöyle devam etti: "Şu an için İstanbul, Ankara ve ne şanslıyız ki Rize’de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılabilmektedir. İlaç alerjisinin gerçekten olup olmadığının doğru tespiti, bireyin yaşamını son derece etkilemektedir. İlaç alımı ile gelişen reaksiyonların gerçek ilaç alerjisi olmaması durumda, sorumlu olduğu düşünülen ilacın kullanılma ihtiyacı olması durumunda gereksiz yere çok daha pahalı ilaçlar tercih edilmekte ve benzer etkiler de sağlanamamaktadır. Diğer durumda yani gerçek ilaç alerjisi varlığında ise o ilaç yerine kullanılabilecek güvenli alternatif ilaçların tespiti önem arz etmektedir.” diye konuştu.

Kemoterapötik ilaçların kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar olup, nadiren alerjik reaksiyona yol açmakta olduğunu söyleyen Dursun, “Kemoterapötik ilacın moleküler yapısı, ilacın daha önce kullanıp kullanılmadığı, ilacı kullanan bireyin daha önceden farklı grup ilaç alerjisi veya başka bir alerjik hastalığı olması bu tedavi esnasında alerjik reaksiyon gelişme potansiyeli açısından uyarıcı olmaktadır. Kemoterapötik ilaçlar ile alerjik reaksiyon gelişme olasılığı az olmakla birlikte, altta yatan hastalığın (kanserin) başka bir tedavi alternatifi olmadığı durumlarda hayati önem taşımaktadır.” diye ifade etti.
CİHAN

Yorumlar