Kanser hastası Türk kadının vize ve oturma izni talebi reddedildi

Almanya’da 27 sene yaşamış ve çalışmış olan 71 yaşındaki Ayşe Çetinkaya hukuk mücadelesi veriyor.

Google Haberlere Abone ol
Kanser hastası Türk kadının vize ve oturma izni talebi reddedildi

Almanya’da 27 sene yaşamış ve çalışmış olan 71 yaşındaki Ayşe Çetinkaya hukuk mücadelesi veriyor. Üç emekli maaşı alan ve sadece bakıma muhtaç olduğu için Almanya’ya geri dönmek isteyen kanser hastası Çetinkaya’nın vize ve oturma izni başvurusu, 'istismar' gerekçesiyle Yabancılar Dairesi’nden geri döndü. İdare mahkemesi de Türk doktorların raporlarına güvenmeyerek red cevabı verdi. Hastalığı artan Çetinkaya, Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvuracak.

Bakıma muhtaç durumda olan Çetinkaya her an sınırdışı edilme korkusuyla yaşıyor. Yaşadıklarıyla hastalıkları daha da artan yaşlı kadın, 27 yıl eşiyle birlikte Almanya’da yaşamış. Bu süre zarfında Almanya’da aynı zamanda çalışan Çetinkaya daha sonra Türkiye’ye kesin dönüş yaptı. İki yıl önce eşini kaybedince Almanya’daki çocuklarının yanına gelen yaşlı kadın birçok sorunla karşı karşıya kaldı. Eşini kaybetmenin üzüntüsünü atlatamayan Ayşe Çetinkaya’yı oğlu Zeki ve gelini Nihal Çetinkaya geri göndermek istemedi.

Ona yanlarında bakmak için Köln Yabancılar Dairesi’ne oturma izni için başvuruda bulunan oğlu red cevabı aldı. Gerekçe ise Ayşe Çetinkaya’nın turist vizesiyle Almanya’ya gelmesi ve istismar niyetini taşıması. Ailenin daha sonra başvurduğu Köln İdare Mahkemesi ise sadece Türkçe bildiği için Türk doktorlardan temin edilen bakıma muhtaç olduğuna dair raporları inandırıcı bulmadı.

Mahkemenin Türk doktorlara güvenmemesi ‘kurumsal ayrımcılık’ iddialarını tekrar gündeme getirdi. Yabancılar dairesinin ve idari mahkemenin tutumuna Alman Express gazetesi, Sat 1 televizyonu gibi medya kuruluşları da geniş yer verdi. Mesele, Köln Yüksek İdare Mahkemesine taşınıyor.

Yaşadıklarının kendisini daha da hasta ettiğini vurgulayan Ayşe Çetinkaya, "Oturma iznim olmadığı için sigortam ilaç paralarını ödemiyor, 2 bin 500 Euro ilaç parası ödeyeceğiz.” dedi.

ÜÇ MAAŞIM VAR, ALMANYA’YA YÜK OLMAM

Vefat eden eşinin maaşı ile birlikte üç ayrı emekli maaşı aldığını belirten Ayşe Çetinkaya, Almanya’nın hiçbir mali yardımına muhtaç olmadığını söyledi. İlk olarak bunu sorun ettiklerini belirten oğlu Zeki Çetinkaya ise, “Üç maaş aldığını belgeledik. Şu an oturum alsa, devletten bir kuruş almadan, sigortayı etkilemeden kalabilecek.” dedi.

Sadece Türk doktorların değil, Alman doktorun bakıma muhtaç olduğuna dair raporunu da yetkililerin kabul etmediklerini ifade eden Zeki Çetinkaya şöyle devam etti: “En çok da vizenin turist vizesi olmasına taktılar. ‘Siz planlı olarak bu işi yaptınız. Neden turist olarak getirip dava açtınız?’ diyorlar. Annemin turistik bir yer olan Didim’de evi var, sağlığı yerinde olsa bir dakika tutamazsınız. Yalnız kalmaması gerekiyor. Bizimle kalabilmesi insan hakkıdır, hem onun, hem bizim hakkımız.”

HER AN KALP KRİZİ GEÇİREBİLİR, YALNIZ BIRAKILAMAZ

Gelin Nihal Çetinkaya ise kanser hastası olan kayınvalidesinin bir göğsünün alındığını ve kemoterapi hapları aldığını söyledi. Kayınvalidesinin omuriliğinin de büyük ölçüde zedelendiğini vurgulayan Çetinkaya, “Dördü tansiyon için olmak üzere 15 civarında ilaç kullanıyor. Red kararıyla sağlığı tamamen bozuldu. Psikiyatri raporunda, 'Çocuklarından ayrı yaşarsa hayatla bağlantısı kesilir’ yazıyor. Doktorları hiper tansiyondan her an kalp krizi veya beyin kanaması geçirebileceğini, yalnız bırakılmaması gerektiğini anlatıyor.” diyerek yapılan haksızlığa dikkat çekti. CİHAN

Yorumlar