Kanser hastalarına beslenme önerileri

Sağlıklı beslenme son yıllarda çok daha fazla kişinin duyarlı olduğu bir konu haline geldi.

Google Haberlere Abone ol
Kanser hastalarına beslenme önerileri

Sağlıklı beslenme son yıllarda çok daha fazla kişinin duyarlı olduğu bir konu haline geldi. Yeterli ve dengeli beslenmek kadar yiyip içtiklerimiz de bağışıklık sistemini etkiliyor. Renk-renk sebze ve meyve tüketimi özellikle de kanser gibi kritik hastalıklarda en büyük savaşçılar olarak karşımıza çıkıyor. Kanser tedavisi sonrasında yeterli ve dengeli beslenmenin vücudu daha çabuk iyileştirdiğini, dokuları ve kasları güçlendirdiğini, bağışıklık sistemini onardığını gösteren pek çok bilimsel veri bulunuyor. Bu nedenle kanser tedavisi bittikten sonra da yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmek gerekiyor.

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, kanser hastalarına çok önemli beslenme önerilerinde bulundu. Fadime Özgök Şenses, ağız ve boğaz yaraları ile ishal, kabızlık, bulantı ve kusmanın pek çok kanser tedavisinin ortak yan etkilerinden olduğunu belirtiyor. Ayrıca bazı yiyeceklerin kokuları, evin kokusu, hastane ortamının kokusunun da kusmalara neden olabildiğini söyleyen Dyt. Şenses, “Şiddetli ve sürekli kusmalarınız varsa, geçene kadar bir şey yiyip içmeyin. Mümkün olduğunca kusmanızı unutturacak uğraşlar bulun. Bulantınız varsa midenizi rahatlatacak besinler tüketin.” diyor.

TEDAVİ SIRASINDA NASIL BESLENMELİ?
Kanser tedavisi sırasında ve sonrasında yemek yemek ve iyi beslenme düzenini devam ettirebilmek oldukça güç. Hele de bulantı sorunu yaşayan hastalar için süreç çok daha sancılı oluyor. Ancak bulantı sorunu yaşayan hastaların bazı tedbirler ile yaşam kalitesini yükseltebilmesi mümkün. Üstelik bu tedbirler son derece basit. Diyetisyen Şenses, bulantı sorunu yaşayan hastalara öğünlerde az yemelerini, buna karşın sık sık beslenmeye çalışmalarını öneriyor. Yağlı besinler ve kızartmalardan uzak durmak şart. Peynirli sandviç, kraker, leblebi, yağsız kek, yağsız kurabiye, peynirli makarna, pirinç pilavı, az yağlı peynirli börek, patates püresi, haşlanmış et, tavuk ve sebze gibi gıdaları öneren Şenses, sıvı tüketiminde de dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu belirtiyor.

TEDAVİ BİTTİKTEN SONRA DA GEVŞEMEMELİ
Bilimsel çalışmaların bazı besinlerin kanseri önlediğini ortaya koyduğunu belirten Diyetisyen Şenses, bununla birlikte kanserden koruyan tek başına bir besin olmadığını, kanser savaşçısı besinlerden yeterince ve dengeli bir şekilde tüketmek gerektiğini söylüyor. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin vücudu daha çabuk iyileştirdiğini, dokuları ve kasları güçlendirdiğini, bağışıklık sistemini onardığını gösteren pek çok bilimsel veri bulunduğunu belirten Diyetisyen Şenses, “Ayrıca yeterli ve dengeli beslenmek kendinizi daha iyi hissetmenizin yanı sıra vücudunuzun her türlü enfeksiyon ve hastalıkla savaşmasına da yardımcı olur. Bu nedenle tedavi bittikten sonra da yeterli ve dengeli beslenmek şart.” ifadelerini kullanıyor.
CİHAN

Yorumlar