Kandıra Kapalı'da Mahkumlar İsyan Çıkardı

Kocaeli Kandıra C Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan mahkumlar, şartların kötü olduğu bahanesiyle yatak ve yorganları ateşe vererek isyan çıkardı.

Google Haberlere Abone ol
Kandıra Kapalı'da Mahkumlar İsyan Çıkardı

Yangın, cezaevine sevk edilen itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. İsyan çıkaran ve ardından cezaevinin çatısına çıkan mahkumlar ikna edilerek koğuşlarına alındı. İsyan sırasında yaralanan iki mahkum hastaneye kaldırıldı.

Olay, Kandıra C Tipi Kapalı Cezaevi'nde saat 00.00 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, cezaevindeki şartların kötü olduğunu iddia eden mahkumlar yatak ve yorganları ateşe vererek isyan çıkardı. Cezaevi çatısına çıkan mahkumlar sloganlar atarak cezaevi yönetimine tepki gösterdi. Yetkililerin haber vermesi üzerine cezaevine itfaiye ekipleri ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangını söndürdü. İsyan sırasında yaralanan iki mahkum ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kocaeli Valisi Ercan Topaca, İl Jandarma Komutanı Birol Şimşek, İl Emniyet Müdürü Levent Yarımel ve Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, cezaevine gelerek mahkumlarla görüştü. Yapılan görüşmeler sonucu mahkumlar ikna edilerek çatıdan indirildi ve koğuşlarına alındı.

Vali Ercan Topaca, olay sonrası cezaevi önünde gazetecilere açıklama yaptı. Herhangi bir sıkıntının olmadığını, mahkumların ikna edildiğini söyleyen Topaca, "İki arkadaşta sıyrık var kendi aralarındaki tartışma ve hareketler dolaysıyla. İçerideki tutuklu ve mahkumların cezaevi şartlarıyla ilgili bazı istekleri, talepleri, içerdeki şartların iyileştirmesiyle ilgili, gündeme gelen hususlarla ilgili... Bir koğuşta 20 kadar kişinin kendi koğuşlarından çıkarak bir eylemle seslerini duyurmak istemişler. Başsavcımız, savcımız, jandarma komutanımızla birlikte geldik, arkadaşlarla görüşüldü. Herhangi bir müdahaleye yol açmayacak şekilde ikna edildiler. Herkes koğuşuna geçiyor. Tamamen kontrol altına alındı. O iki arkadaşımızla ilgili de hastaneye sevklerini yaptık, muhtemelen onlar da bir kaç saat sonra gelecekler. Kendi koğuşlarında çıkmak suretiyle çatıya çıkmışlar. Çatıda seslerini duyurmak için cezaevi savcısı ve yöneticilerle görüşmek istediler. Arkadaşlar görüştüler, taleplerini aldılar. Tabi talepleri değerlendireceğiz. Disiplinsizlik varsa tabi onlarla hukuk çerçevesinde ele alınacaktır. Ama şu anda söyleyebileceğimiz merak edilecek hiçbir husus yok. Burası bilindiği gibi T1 Cezaevi. Burada adi suçlar var. Diğer siyasi veya terör suçlusu gibi bir durum yoktur. Temenni ederiz bundan sonra olmaz. Bu cezaevi Türkiye'nin en güzel, modern cezaevlerinden biridir. Şartları da aslında iyi. Tabii hukuk içerisinde tutuklularının taleplerini almak devletin görevi. Değerlendireceğiz. Şartlarla ilgili kendimde daha önce gelmiştim pırıl pırıl bir cezaevi. İleriyi sürülecek bir durum yok. İşleyişle ilgili sevk isteme, hastaneye kendi memleketlerine sevk gibi talepleri var. Bunlar da değerlendirilecek. Eyleme 20 kişi katıldı. Cezaevinde bin 100 kişi var. Yangın çok büyük bir şey değil. Ufak bir iki parça yakmışlar. Mahkumları tutuklukları etkileyen bir durum yok. Odanın girişinde havalandırma bölümlerinde bir kaç parça eşya yakılmış." şeklinde konuştu.

Yorumlar