Kanal ıslahı için suyu kesilen Kufi Çayı’nda balıklar ölüyor

Denizli’nin Çivril ilçesinde, Büyük Menderes Nehri'nin önemli kollarından olan Kufi Çayı’nın derivasyon çalışması için suyunun kesilmesi, içindeki balıkları havasızlıktan öldürmeye başladı. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün...

Google Haberlere Abone ol
Kanal ıslahı için suyu kesilen Kufi Çayı’nda balıklar ölüyor

Denizli’nin Çivril ilçesinde, Büyük Menderes Nehri'nin önemli kollarından olan Kufi Çayı’nın derivasyon çalışması için suyunun kesilmesi, içindeki balıkları havasızlıktan öldürmeye başladı. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün bir müteahhide ihale ettiği ıslah çalışması dolayısıyla çayın suyu üst taraflardan kesildi. Bunun üzerine Işıklı Gölü'ne doğru giden çayın alt kesimlerinde oluşan küçük gölcüklerdeki su, sıcak havadan dolayı iyice azaldı. Çay yatağında ölen balık ve diğer hayvan türleriyle sazlıkların çürümeye başlamasından dolayı kokudan geçilmez hale geldi.

Sultan 2. Kılıçarslan ile Bizans İmparatoru Manuel Komnenos arasında 1176 yılında Miryokefalon Savaşı'nın da yapıldığı yer olan Kufi Çayı’nın çevresinde çiftçilik yapanlar, balıkların ölümünden rahatsız. Sabahattin Çakır isimli çiftçi, sular kesildiği için çay içindeki çukur yerlerde balıklar ve tatlı su midyelerinin birer birer öldüğünü söyledi. Çakır, “Bir an önce Kufi Çayı’nın temizlenmesi, bakımının yapılması, bir an önce bitirilip tekrar eski haline getirilmesini istiyoruz. Suların kesilmesi nedeniyle ekolojik denge şu anda bozuk. Bir tarafını yapsalar, su biraz aksa, ondan sonra diğer tarafını yapsalar, suyu kesmeseler ekolojik denge bozulmaz. Şu anda tamamen mahvoldu. Küçük büyük balıklar, havasız olunca ölmeye başladı. Hafriyat geleceğinden dolayı yukarda su komple kesildi. Bir iki hafta içinde zaten su ısınıyor, suyun ısınmasıyla bu canlı varlıklar ölüyor.” dedi.

‘VATANDAŞ İKİ TANE BALIK TUTTU DİYE CEZA KESENLER NEREDE?’

Sular kesilmeden önce çaya balık tutmaya geldiklerini ifade eden Hüseyin Çorbacıoğlu ise çayda şu an balık katliamı yapıldığını savundu. “Buraya bir misafirimiz olduğunda gelip iki serpme ağla balık tutup ağırlardık. Bu çayın bir an önce yapılıp balıkların ölmemesini istiyoruz. Şu anda ne oldu? Katliama gidildi. Bunun belirli bir kısmı yapılsa belirli bir kısmı da sonra yapılsa katliam olmaz. Av sezonu geldi mi vatandaş iki tane balık tutsa yok yasaymış, cezaymış; şimdi neden ceza kesmiyorsunuz? Burada bir balık katliamı yapılıyor.”

İlyas Dolguner de kanalda çalışma yapacak müteahhidi uyarmalarına rağmen suyu kestiğini anlattı: “Balık katliamı, müteahhidin burada çalışma yapmasından, sorumsuz bir şekilde suyu yukarıdan kapatmalarından kaynaklanıyor. Bunların ölmemesi için suyun kenarından az bırakılıp balıklar yaşamlarını orada sürdürebilirlerdi. Bu katliamı yapanların bulunması gerekir. Balıklar artık kokmaya başladı. Gelen yetkililere, “Bunları kapatmayın, balıklar ölür.’ diye söyledik. Öyleyken, "Bize emir verdiler, kapatıyoruz." dedi müteahhidin elemanları.” CİHAN

Yorumlar