Kanadı kesilen angut kuşu tedavi ediliyor

Dünyada tek eşli nadir kuş türlerinden olduğu için koruma altında bulunan angut kuşlarının göç kuşağı üzerinde Nevşehir de bulunuyor. Kuşlar göç mevsiminde Nevşehir’in Acıgöl ilçesi Tepeköy, Gülşehir ilçesi Yalıntaş ve Hacıbektaş...

Google Haberlere Abone ol
Kanadı kesilen angut kuşu tedavi ediliyor

Dünyada tek eşli nadir kuş türlerinden olduğu için koruma altında bulunan angut kuşlarının göç kuşağı üzerinde Nevşehir de bulunuyor. Kuşlar göç mevsiminde Nevşehir’in Acıgöl ilçesi Tepeköy, Gülşehir ilçesi Yalıntaş ve Hacıbektaş ilçesi Kayaaltı bölgelerindeki göl, bataklık ve akarsulara gelerek yuva yapıyor ve bir süre kalıyorlar. Angut kuşları, eşi öldükten sonra eşinin etrafında dolaşarak ağıt yakmaları ve tek eşle hayatlarının sonuna kadar yas tutmaları ile tanınıyor.

Angut, ördekgillerden, tüyleri kiremit renginde, evcilleştirilebilen dalıcı bir yaban kuşu türü olarak biliniyor. Nevşehir’in Acıgöl ilçesine bağlı Tepeköy köyü yakınlarında vatandaşlar tarafından yaralı olarak bulunan iki angut kuşu, Orman ve Su İşleri Nevşehir Şube Müdürlüğü ekiplerince tedavi altına alındı. Vatandaşlarca kanadı kesilen angutlar uçamaz hale getirilmiş. Ekipler, kesilen kanatları çektikten sonra yerine gelmelerini bekliyor. Sonrasında kuşlar doğaya bırakılacak.

Kuşlarla ilgili bilgi veren Orman ve Su İşleri Nevşehir Şube Müdürlüğü Orman Muhafaza Memuru Necati Şamcı, angutun nesli tükenmekte olan ördekgiller familyasına mensup yaban kuşu olduğunu söyledi. Şamcı, Nevşehir’in Acıgöl ilçesi Tepeköy, Gülşehir ilçesi Yalıntaş ve Hacıbektaş ilçesi Kayaaltı bölgelerindeki göl, bataklık ve akarsularda yaşayan bu kuş türünün eşi öldükten sonra eşinin etrafında dolaşarak ağıt yaktığını ve başka bir kuş ile çiftleşmeden hayatının sonuna kadar yas tuttuğunu belirtti.

Eşi ölen angut kuşunun, ömür boyu yas tutarak kendine bir daha eş seçmeme özelliğinin koruma altına alınmasının birinci nedenini oluşturduğunu anlatan Şamcı, "Angut kuşları özellikle göç dönemlerinde Nevşehir’e bolca gelmektedir. Kuşlar ülkemizde ve dünyada koruma altına alınan türler arasındadır. Eşlerine en sadık hayvanlar olarak ve tek eşli olarak bilinir. Kuşların kanatları kesilmiş. Bu nedenle de uçma özelliklerini kaybetmişler. Tekrar uçabilmeleri için kesilen kanatlar çekildi ve yerine gelmesi bekleniyor. Gelince doğaya salıverilecek. Kesilen kanatlar eğer yerinde durursa tekrar uzamaz. Ama kesilen kanatlar çekilirse yenileri çıkar ve uçma özelliğini kazanır. Koruma altında olmasının birinci nedeni de tek eşli yaşamalarıdır. Eşi ölür veya yaralı olduğu zaman etrafında ağıt yaktığı bilinir. İkinci bir eşe sahip olmaları hiç görülmemiştir. Ördek familyasından olduğu için normal tatlı su kenarlarında, sazlıklarda, eski tilki yuvalarında kalırlar. Tilki yuvasında yavruları yaptığı zaman tilki dahi gelse içeriye girdirmez. Tatlı su kenarlarında yosun artıkları, yeşilliklerle buğday tarlalarından dökülen buğdayları yerler. Burada buğday, arpa ve yeşillik veriyoruz. Su havuzumuzda serinliyorlar." dedi.

Orman ve Su İşleri Nevşehir Şube Müdürlüğü korumasında bulunan 2 angut kuşu, tedavisinin ardından doğal yaşam alanına bırakılacak. CİHAN

Yorumlar