Kanaat önderleri, çözüm sürecini masaya yatırdı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), 6 ilden 147 kanaat önderinin katılımıyla ‘Çözüm Süreci: Beklenti ve temenniler’ konulu çalıştay düzenledi. Bölgeyle ilgili yazılanların yüzde 90'nın bölgeyi yansıtmadığını söyleyen YYÜ...

Google Haberlere Abone ol
Kanaat önderleri, çözüm sürecini masaya yatırdı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), 6 ilden 147 kanaat önderinin katılımıyla ‘Çözüm Süreci: Beklenti ve temenniler’ konulu çalıştay düzenledi. Bölgeyle ilgili yazılanların yüzde 90'nın bölgeyi yansıtmadığını söyleyen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, "Bizimle ilgili bölgemizle ilgili yazılanların önemli kısmı bölgeyi yansıtmıyor. Bölgede yaşayan bizler oturalım sorunlarımızı konuşalım dedik. Burada konuşulacak her şey kitap haline getirilecek ve ilgili tüm kurumlara gönderilecek." dedi.

YYÜ Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü, 6 ilden 147 kanaat önderinin katılımıyla çözüm sürecine yönelik çalıştay düzenledi. "Çözüm Süreci: Beklenti ve temenniler" konulu çalıştay, Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan Van Valisi Aydın Nezih Doğan konuşmasına Hz. Mevlana ve Yunus Emre gibi isimlerden alıntılar yaparak başladı.

Birlikte Türkiye'yi inşa etmeye çalıştıklarını anlatan ve insanları bir arada tutan üç önemli değerin olduğunu anımsatan Doğan, ortak bir din geleneğinden geldiklerini, bu dinin ortaya koyduğu temel değerler noktasında ortak bir irade ortaya koyduklarını aktardı.

Toplantı salonunda bulunan insanların bin yıllık bir tarihdaşlığının bulunduğunu ifade eden Doğan, "Çözüm sürecinde bunu yanımızda bulundurmamız lazım. Bizim bu ortak dini algımız ve tarihdaşlığımızın yarattığı ortak kültür vardır. Biliyorum ki burada konuşan belediye başkanımız zor bir sınavdan geçiyor. Tuzaklı yolda olduğunu fark ediyor. Bazı sorunlarımızı birbirimize iletmemiz gerekir. Kötü günlerimizde bir arada olmamız gerekir. Sabra ihtiyacımız var, akla ihtiyacımız var ama duaya da ihtiyacımız var. Burada bulunan kanaat önderi ve din alimlerimizin dualarını bekliyoruz." diye konuştu.

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çoban ise, kolay bir konuyu konuşmadıklarını, Türkiye'nin 35 yılına yayılan, ağır travmalara neden olan bir sorunu tartıştıklarını açıkladı.

Kürt sorunu Türkiye'nin, Ortadoğu’nun ve dünyanın en temel sorunlarının başında geldiğini aktaran Çoban, "Bu sorun aynı zamanda tüm insanların hayatında iz bırakmıştır. Gerçek bir demokratikleşmeden söz edemiyorsak yine bundan kaynaklıdır. 30 yıldır her noktaya gençlerin cenazeleri gitti. Hakkari'den Edirne'ye kadar her evde bir acı var. Bunun yarattığı tahribat derin bir boyuta ulaştı. Sadece canlarımızı değil, düşünme tartışma hassasiyetimizi kaybettik. Çocuklarımız bu savaşın yarattığı tahribatla büyüdüler ve yaralar kapanmayacak noktaya ulaştı. 50 bine yakın can, köy yakmalar, işkenceler bu acının sonucudur." diye konuştu.

Çok güzel bir amaç doğrultusunda topladıklarını ve bölgede bilinen kanaat önderlerinin çözüm süreciyle ilgili talep ve önerilerini dinleyeceklerini belirten YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, bölgede yaşadıkları sorunları birinci ağızdan konuşma imkanı bulacaklarını ve bu nedenle toplantının anlamlı olduğunu vurguladı.

Konuştukça sorunların çözülmesinin daha kolay olacağını, herkesin istediği şeyi konuşabileceğini ve hiçbir kısıtlamanın olmadığını ifade eden Battal, "Bölgemizle ilgili yazılmış fikirlerin yüzde 90 bölgeyi yansıtmıyor. Bunlara beyan eden arkadaşların büyük bir kısmı bölgeyi bölge insanını tanımıyor. Bunları bilmeden yazmaya çalışıyorlar. Bizimle ilgili bölgemizle ilgili yazılanların önemli kısmı bölgeyi yansıtmıyor. Bölgede yaşayan bizler oturalım sorunlarımızı konuşalım dedik. Bu nedenle bu önemli meselenin kendi içimizde birbirimize tahammül ederek konuşmamız gerektiğine inanıyorum. Burada konuşulacak her şey kitap haline getirilecek ve ilgili tüm kurumlara gönderilecek." diye konuştu.

Konuşmalardan sonra ilk oturama geçildi. Oturumdan basının kısa bir görüntü alınmasını müsaade edildi. Oturumların basına kapalı gerçekleşeceğini söyleyen yetkililer, bunun sebebinin konuşmacıların kendilerine rahatça ifade etmesi olduğu belirtti.

İki gün sürecek olan çalıştay, kitap haline getirilip çözüm süreciyle ilgili tüm birimlere gönderilecek. CİHAN

Yorumlar