Kan tedarik sistemi güçlendirildi

Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı tarafından iki yıl önce başlatılan, 'Türkiye’de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi' projesi tamamlandı.

Google Haberlere Abone ol
Kan tedarik sistemi güçlendirildi

Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı tarafından iki yıl önce başlatılan, 'Türkiye’de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi' projesi tamamlandı. Bakanlık, kan temin zincirinin güçlendirilmesi, kan ve kan ürünlerinin kalite güvencesinin sağlanması için “Güvenli Kan, Sağlıklı Türkiye” sloganı ile 27 Şubat 2012’de projeye start vermişti.

    Bugün, Sağlık Bakanlığı merkez binasında yapılan değerlendirme toplantısıyla söz konusu proje tamamlandı. Toplantıya Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Uzman Dr. Zafer Çukurova, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, Türk Kızılayı yetkilileri ile projede görev alan uzmanlar katıldı.

    AB STANDARTLARI GETİRİLDİ

    Programın açılış konuşmasını yapan Müsteşar Yardımcısı Çukurova, Sağlık Bakanlığı olarak toplumun bütün kesimlerine kaliteli, adil ve erişilebilir sağlık hizmeti sunmayı prensip edindiklerini vurguladı. Bu doğrultuda kan tedarik sisteminin bilimsel gelişmeler ve uluslararası standartlara uygun bir şekilde yürütülmesi için bu projeyi geliştirdiklerini ifade etti. Kan tedarik sistemi ile ilgili düzenlemeleri, AB kriterlerinin kapsamında güncellendiğini söyleyen Çukurova şunları kaydetti: “Güvenli kan tedariki ve izlenebilirliği başta olmak üzere, teknik alt yapı, personel ve uygulamalara yönelik düzenlemelerin güncellenmesi ve varsa aksayan yönlerin tespiti amacıyla 27 Şubat 2012 ve 26 Şubat 2014 tarihleri arasında AB destekli ‘Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Teknik Destek Projesi’ uygulandı. Kan ve kan bileşenleri tedarikinden sorumlu kuruluş Türk Kızılayı da projenin eş yararlanıcısı oldu.”

    REHBERLER HAZIRLANDI, GÜNCELLEMELER YAPILDI

    Kan izlenebilirliği, ürün standartları, kalite güvencesi, idari teknik personele yönelik kapasite geliştirme faaliyetleri ve klinisyenlere yönelik eğitim programları düzenlediğinin bilgisini veren Çukurova, “Kan Hizmet Birimleri için Ulusal Standartlar, Kan Hizmet Birimlerinde Toplam Kalite Yönetimi Rehberi, Ulusal Hemovijilans Rehberi ve Kanın Uygun Klinik Kullanımı Rehberi hazırlandı” dedi. Mevcut Ulusal Kan ve Kan Ürünleri Rehberi’nin de güncellendiğini belirten Çukurova, Ulusal Kan ve Kan Bileşenleri Hazırlama, Kullanım ve Kalite Güvencesi Rehberi’nin oluşturulduğunu açıkladı. Kan hizmet birimleri ile ulusal otorite arasında düzenli bilgi akışını sağlayacak ‘Kan Hizmet Birimleri Bilgi Yönetim Sistemi’ adı altında web tabanlı bir otomasyon sisteminin kurulacağını ifade eden Çukurova, bu yöndeki çalışmaların devam ettiğini belirtti.

    Müsteşar Yardımcısı Uzman Dr. Zafer Çukurova, sözlerini şöyle tamamladı: “Sağlık Bakanlığı olarak hedefimiz, vatandaşlarımızın kan ve kan bileşeni ihtiyacının, gönüllü kan bağışçıları aracılığı ile Türk Kızılayı tarafından karşılanması ve bu açıdan ülkemizin öz yeterliliğe ulaşmasıdır. Projemizi finanse eden devletimize ve AB’ye, yürütülmesinde görev alan teknik destek ekibi başta olmak üzere emeği geçen bilim insanlarına ve özveriyle çalışan sağlık personeline teşekkür ediyorum.”

    Daha sonra Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, 'Türkiye’de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi' projesinin gelişim aşamalarını konu alan bir sunum yaptı.

    Değerlendirme toplantısının sonunda projenin yürütülmesinde görev alanlara sertifikaları verildi. CİHAN

Yorumlar