Kan ilaçlarını Türk Kızılayı üretebilecek

Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında kan ilaçlarının üretilebilmesine imkan tanıyan iki protokol imzalandı. Kan temini ve plazmadan elde edilecek ilaçlar konusunda imzalanan protokoller sayesinde, Türkiye'de kan ürünleri ve 'Plazma...

Google Haberlere Abone ol
Kan ilaçlarını Türk Kızılayı üretebilecek

Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında kan ilaçlarının üretilebilmesine imkan tanıyan iki protokol imzalandı. Kan temini ve plazmadan elde edilecek ilaçlar konusunda imzalanan protokoller sayesinde, Türkiye'de kan ürünleri ve 'Plazma Fraksinasyonu' imal eden fabrika kurulacak. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, plazmadan elde edilen ürünlere 2013 yılında 577 milyon lira ödendiğini belirtti. Plazmadan üretilen ürünlere, 2012 yılında 441 milyon lira ödenirken, 2013 yılında bu rakamın 577 milyon liraya yükseldiğini anlatan Müezzinoğlu, “Bir projeksiyona yansıtıldığında bu rakam gelecek yıl 709 milyon, 2015 yılında 848 milyon ve 2022 yılında 1 milyar 821 milyar liraya yükselecek. Bugünün koşullarıyla gidersek tamamen dışarıya ödeyeceğimiz rakamlar. Bu anlamda Türk Kızılayı ile plazmadan ürün elde edilmesi başarılı bir şekilde yönetebilir ve ülkemize kazandırabilirsek, bu yol açan bir örnek olacak.” dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar ile kan temini ve plazmadan elde edilecek ilaçlar konusunda protokol imzaladı. Kızılay Orta Anadolu Kan Merkezi’nde düzenlenen imza töreninde konuşan Akar, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi. Soma’da maden faciasının yaşanması ile birlikte Türk Kızılayı olarak Sağlık Bakanlığı’yla kan stoklarını gözden geçirdiklerini belirten Akar, “Bölgedeki kan stoklarımızın mükemmel bir şekilde olduğu ve bütün ihtiyaçlara yeteceğini tespit etti. Çok şükür ki bölgede hastanelere kaldırılan yaralı insanlarımız için ilave bir kana ihtiyaç olmadı ve stoklarımız kafi geldi.” diye konuştu.

"KIZILAY KAN İHTİYACIMIZIN YÜZDE 85’İNİ KARŞILIYOR"

Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında iki protokol imzaladıklarını belirten Akar, “Bir tanesi Kan Tedarik Sistemi ile alakalı ve ikincisi plazma temini ile alakalı protokol. Kan tedarik sistemi kapsamında Sağlık Bakanlığı ile 2005 yılından bu yana ortak çalışma yürütüyoruz. Hükümetimiz ve Meclisimiz, çıkartılan kan kanunu ile kan toplama ile ilgili Kızılayı yetkilendirmiştir. 2005 yılından bu yana düzgün ve istikrarlı bir şekilde yapılan çalışmalarla kan temini başarılmış 2005 yılında 305 bin ünite kan toplanırken, bugün bu yıl itibariyle 1 milyon 900 bin ünite kan topluyoruz. Her yıl artan ve Sağlık Bakanlığımızın bize gösterdiği hedefleri aşan bir grafiktir. Bu yılki toplayacağımız 1 milyon 900 bin ünite kan miktarı, Türkiye ihtiyacının yüzde 85’lik kısmını içermektedir. İnşallah önümüzdeki 2 yıl tedbirler alınarak ve gereken çalışmalar yapılarak kan ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılar hale geleceğiz.” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, plazmadan elde edilen ürünlere 2013 yılında 577 milyon lira ödendiğini söyledi. Plazmadan üretilen ürünlere 2012 yılında 441 milyon lira ödenirken, 2013 yılında bu rakamın 577 milyon liraya yükseldiğini anlatan Müezzinoğlu, “Bir projeksiyona yansıtıldığında bu rakam gelecek yıl 709 milyon, 2015 yılında 848 milyon ve 2022 yılında 1 milyar 821 milyar liraya yükselecek. Bugünün koşullarıyla gidersek tamamen dışarıya ödeyeceğimiz rakamlar. Artık cari açığımızı büyüten tedavi giderlerimizi cari açığımızı azaltacak, hatta kapatacak üretim stratejilerine dönmeyi planlıyoruz. Bu anlamda Türkiye, ilaç ve tıbbi cihaz kurumumuzun bu anlamda katkılarıyla önümüzdeki dönemde yerli üretim gerek ilaç ve tıbbi cihaz alanında çalışmalarımızı geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda Türk Kızılayı ile plazmadan ürün elde edilmesi başarılı bir şekilde yönetebilir ve ülkemize kazandırabilirsek bu yol açan bir örnek olacak.” diye ifade etti. Konuşmaların ardından Müezzinoğlu ve Akar, protokolleri imzaladı.

CİHAN

Yorumlar