Kan bağışında kadınların sayısının arttırılması amaçlanıyor

Ege Bölgesi'nde geçen yıl kan bağışında bulunan 268 bin 750 kişiden sadece 28 bin 30'unun kadın olması, yetkilileri harekete geçirdi.

Google Haberlere Abone ol
Kan bağışında kadınların sayısının arttırılması amaçlanıyor

Ege Bölgesi'nde geçen yıl kan bağışında bulunan 268 bin 750 kişiden sadece 28 bin 30'unun kadın olması, yetkilileri harekete geçirdi. Toplanan kanların yüzde 25’inin kadınlardan olmasını hedefleyen Kızılay Ege Bölge Müdürlüğü “Bayanlar hayata can, insanlığa kan verir!” sloganıyla yola çıktı.

Gelişmiş ülkelerde yüzde 35 olan kadın bağışçı oranının Ege Bölgesi'nde yüzde 10 civarında kalması üzerine eğitim verilmesi kararlaştırıldı. Bu amaçla Kızılay gönüllüsü kadınlar düzenli, bilinçli ve gönüllü kan bağışı yapacak, bu yönde kampanyaları ve eğitim çalışmaları düzenleyecek. Mahalle mahalle gezerek çözümnde büyük rol oynayacaklar. Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi, İzmir Kadınlar Birliği, Karabağlar Kaymakamlığı ve Karabağlar Belediyesi işbirliğiyle yapılan çalışmayla ilçedeki kadınlar, eğitim seminerlerine alınarak kan bağışı konusunda bilgilendirilecek. Bozyaka Ferdi Özbeğen Nikah Salonu'nda 20 Aralık 2013 tarihinde başlayacak proje kapsamında ilk etapta 50 binin üzerindeki kadına kan bağışının faydaları, kimlerin ne sıklıkta kan verebileceği ve nasıl bağışta bulunabilecekleriyle ilgili bilgi verilecek.

Karabağlar Kaymakamlığı'nda düzenlenen basın toplantısında proje hakkında bilgiler veren Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, bölgedeki 155 hastanenin ihtiyacını karşıladıklarını söyledi. Ege Bölgesi'nin kan toplamada sekiz yıldır Türkiye birincisi olduğunu ancak rakamların ihtiyacın karşılanması noktasında yeterli olmadığını vurgulayan Dr. Gök, "Yapılan çalışmalar sonunda kan ihtiyacını ciddi bir şekilde azalttık. Artık insanlar kan bulmakta eskisi kadar zorlanmıyor. İzmir'deki 54 hastanenin kan ihtiyacını biz karşılıyoruz ama hâlâ eksikler var. İzmir'de yılda 175 bin ünite kan ihtiyacı oluyor, bizdeki bağış ise 115 bin ünite civarında. Rakamlar, 60 bin kadar eksiğimiz olduğunu söylüyor." dedi.

Kan bağışı konusunda vatandaşların bilgilendirilmesi için çalıştıklarını belirten Kan Merkezi Müdürü Gök, "Şu ana kadar 252 bin üniversite öğrencisinden 110 binine birebir eğitim verdik. Kan bağışından çekinmemelerini söyledik. Yeni acemi erlere de yaptığımız çalışmalar hakkında bilgi verdik. Gelişmiş ülkelerde bayan bağışçı oranı yüzde 30-35 civarında, bizde ise yüzde 10. Geçtiğimiz sene Türkiye'de 1 milyon 469 bin 807 kişi kan bağışı yapmış, bunların sadece 138 bin 591'i bayan. Ege Bölgesi'nde ise kan bağışlayan 268 bin 750 kişiden sadece 28 bin 30'u bayan. Bayanların düzenli olarak kan kaybetmesi nedeniyle bağışçı olamayacağıyla ilgili önyargılar doğru değil. Bayanlar yılda üç, erkekler ise dört kez kan verebilir." şeklinde konuştu.

Karabağlar Kaymakamı Mehmet Sadık Tunç ise İzmir'deki kadın bağışçı sayısının şehre yakışmadığını belirterek, "Karabağlar, İzmir'de bayan nüfusunun en fazla olduğu ilçelerden biridir. Bu nedenle bayanlara yönelik çalışmaların ilçemizde başlaması çok anlamlı oldu." dedi. CİHAN

Yorumlar