Kamyon şoförlerine ‘uluslararası kurallara uyun’ çağrısı

Adana Taksici, Kamyoncu, Kamyonetçi, Nakliyeci ve Nakliyat Komisyoncuları Odası (TKKNNEO) Başkanı Kazım Barışık, uzun yol şoförlerinin Ulusal Meslek Standartları'na uymasını istedi. Başkan Barışık, belirlenen standartların, 27 Aralık 2013...

Google Haberlere Abone ol
Kamyon şoförlerine ‘uluslararası kurallara uyun’ çağrısı

Adana Taksici, Kamyoncu, Kamyonetçi, Nakliyeci ve Nakliyat Komisyoncuları Odası (TKKNNEO) Başkanı Kazım Barışık, uzun yol şoförlerinin Ulusal Meslek Standartları'na uymasını istedi.

Başkan Barışık, belirlenen standartların, 27 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesi nedeniyle, kurallara uymayanların, işin erbabı olmayanların, kamyon şoförlüğü yapamayacaklarını bildirdi.

Barışık, yaptığı yazılı açıklamada konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Yeni hazırlanan yasayla bundan sonra her isteyen kamyon şoförlüğü yapamayacak. Kamyon şoförlüğünü işinin erbabı olan, meslek standartlarına uyanlar yapacak. Kamyon şoförleri bundan böyle gürültü kirliliğini önleyecek gerekli tedbirleri almakla da mükellef olacaklar. Standarda göre, özellikle uzun yola giderken kazalara neden olan araç üzerindeki patlak, kesik, balon yapmış ve kabak lastiklerle yolculuk yapamayacaklar. Çünkü bu lastiklerin kullanımı yasaktır. Kamyon şoförü yola çıkmadan önce aracının genel bakımı ile temizliğini ve gerekli kontrollerini yapmaktan da sorumludur"

Barışık, daha önce taksici, minibüsçü, servis aracı ve şehir içi otobüs sürücüleri için hazırlanan standartların ardından, kamyon şoförleri için de getirildiğini belirterek, “Kamyon şoförleri gelişen yeni teknolojilerden en iyi şekilde yararlanacaklar. Araçlarını en ekonomik biçimde kullanmak zorundalar. Her sürücü, ehliyet, vergi levhası, tescil belgesi, trafik belgesi, egzoz emisyon kartı, sigorta poliçesi SRC belgesi, psiko-teknik değerlendirme raporu, yetki belgesi, fatura ve irsaliye gibi evrakları da yanlarında mutlaka bulunduracaklar. Ayrıca taşınan yük ve nakliyenin güvenliği için günlük hava ve yol durumunu takip edecek, sefer ve zaman planlaması yaparak yola çıkacaklar. İş süresi içinde trafik kurallarına uyarak yasal yükümlülüklerini yerine getirecek. En önemlisi gürültü kirliliğini önlemek için tüm önlemleri de alacak." diye konuştu.

Meslek standardındaki asıl amacın bu mesleği yapanlara kalite ve nitelik kazandırmak olduğunu kaydeden Barışık, kamu niteliğindeki mesleğini gece-gündüz, yaz-kış demeden fedakarca yapan şoför esnafına yönelik bu standartlar kısa süre içinde uygulamaya başlanacağını ifade etti. Hazırlanan meslek standardıyla birlikte kamyon şoförlerinin aracın basit arızalarını kendileri giderebileceklerini dile getiren Kazım Barışık şunları söyledi: "En önemlisi şoför gideceği güzergahı verilen adrese göre, gerekirse karayolları haritasından veya navigasyon cihazından yararlanarak belirlemesini bilmelidir. Diğer mesleklerde olduğu gibi artık şoför esnafımızda değişime ayak uydurması gerekmektedir. Bu konularda gerekli eğitimler odamız tarafından verilecek. İşinin ehli olmayan rastgele kişiler kamyon şoförü olamayacak ve piyasadan çıkmak zorunda kalacak."

CİHAN

Yorumlar