"Kamudaki ayrımcılık kalkmalı, sözlü sınavlar sürüyor"

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, kamu kurumlarına memur alımında sözlü sınavların devam etmesinden yakındı.

Google Haberlere Abone ol
"Kamudaki ayrımcılık kalkmalı, sözlü sınavlar sürüyor"

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, kamu kurumlarına memur alımında sözlü sınavların devam etmesinden yakındı. Yokuş, "En önemli beklentimiz kamuda ayrımcılığın kalkması. Kamudaki ayrımcılık, devam ediyor. Sözlü sınavlar devam ediyor. En son yapılan yönetmelik değişikliği ile merkez, şube müdür gibi kadrolar, 5 katı çağrılarak sözlüye tabii tutuluyor. Bu, memurlar arasında huzursuzluk oluşturuyor." dedi.

Fahrettin Yokuş, Bursa Kırcı Otel’de düzenlenen Türk Büro-Sen Bursa Şubesi'nin genişletilmiş iş yeri temsilcileri toplantısından önce gazetecilere gündemi değerlendirdi. Yerel seçimler öncesi gergin bir atmosfer oluştuğunu dile getiren Yokuş, kamu çalışanları olarak bu duruma üzüldüklerini ve aslında seçimlerin bir düğün havasında geçmesi gerektiğini vurguladı. İnsanların sağduyu içinde bu seçimlerin sonuçlandırılması gerektiğini belirten Yokuş, şunları kaydetti: "Demokrasinin temeli seçme ve seçilme hakkının iyi ve doğru kullanılmasıdır. Bu hakkı kullanırken de birbiriyle kavga etmeden kullanmalıdır. O bakımdan ümitle kavgasız bir seçim bekliyoruz. Seçim sonrası Türkiye bize göre de zor bir sürece girecek çünkü Güneydoğu ile ilgili talepler, açılım politikaları bazı yolsuzluk iddiaları var. Türkiye'nin bu seçimlerden sonra huzur bulacağını düşünmüyoruz, tam tersi seçim sonuçları ne olursa olsun Türkiye'de maalesef huzursuz bir ortam oluşacak böyle bir endişe içindeyiz çünkü bu gerginlikleri hep beraber yaşıyoruz. Çünkü ortada bir yolsuzluk iddiası var, bu iddiaların doğru ya da yanlışlığı noktasında toplum tam manasıyla aydınlatılmış değil çünkü demokratik bir ülkede kuvvetler ayrılığına herkesin riayet etmesi lazım, şu anda sanki Türkiye'de kuvvetler birliği oluşmuş gibi bir algı var. Bu da demokrasi için büyük bir tehlike çünkü yasama yürütme ve yargıyı siz bir noktada birleştirirseniz orada demokratik haklardan bahsedilemez. Tabii kamu çalışanları olarak biz yeni dönemde daha barışçıl, şeffaf, kavgasız bir devlet yönetimi, Türkiye arzu ediyoruz. Siyasetçilerimizin buna dikkat etmesini bekliyoruz. Onun için biz siyaseti sağduyuya çağırmaya devam edeceğiz. Çünkü huzursuz bir Türkiye'de hak, hukuk olmaz, insan hakları yerine getirilemez."

Memurların birçok sorunları olduğuna dikkat çeken Fahrettin Yokuş, "Biz zaman zaman toplu sözleşme masalarında çözmeye çalıştık ama 2014 ve 2015 yılıyla ilgili yapılan toplu sözleşmelerde memurlar mutlu dönmediler masadan çünkü enflasyon kadar zam, hatta 2014 yılı için enflasyon farkı olmadan bir zamma imza atıldı. Bu nedenle şu anda memurlar mutlu değil çünkü sadece parasal boyutu değil memurların birçok beklentisi vardı. Ek ödemelerin emekliye sayılması, 30 yıldan fazla hizmeti olan memurlara ikramiye verilmesi gibi. 2005'te işe girenler bir derece alamamışlardı, bunların yemek paralarının verilmesi gibi fazla mesailer hala ödenmiyor. Yani memur sorunları maalesef devam ediyor. Biz de istiyoruz ki bu sorunlar gündemden düşürülsün. Çünkü Türkiye'nin yeterince sorunu var. Memurların sorunları çözülürse en azından önemli bir grubun moral ve motivasyonunu sağlamış olur hükümet. Zaman zaman hükümetten temsilen devlet personel başkanlığında toplantılar yapıyoruz. O toplantılarda bazı kanun teklifleri hazırlanıp, bu sorunlar oralarda görüşülüp, konuşulabilir, çözüm yolları aranabilir. Bunları ümitle bekliyoruz." diye konuştu.

"KAMUDA AYRIMCILIK VAR"

En önemli beklentilerinin kamuda ayrımcılığın kalkması olduğuna işaret eden Fahrettin Yokuş şöyle devam etti: "Kamudaki ayrımcılık, devam ediyor. Sözlü sınavlar devam ediyor. En son yapılan yönetmelik değişikliği ile merkez, şube müdür gibi kadrolar, 5 katı çağrılarak sözlüye tabi tutuluyor. Bu, memurlar arasında huzursuzluk oluşturuyor. Yine Milli Eğitimde bütün kadroların iptal edilmesi oldu, bütün ünvanlar iptal edildi. İnsanların kazanılmış hakları elinden alınıyor. Biz şunu diyoruz, şeffaf bir devlet yönetimi, ayrım yapmayan, herkesi kucaklayan bir yönetim anlayışını ısrarla bekliyoruz." CİHAN

Yorumlar