Kamu Sen, gelir dağılımındaki adaletsizliğe tepkili

Türkiye Kamu Sen Gaziantep Temsilcisi Kemal Kazak, “Bir memur, maaşının ortalama yüzde 70’ini gıda ve barınmaya harcıyorsa, geriye kalan üç kuruşla nasıl geçinebilir?” dedi.

Google Haberlere Abone ol
Kamu Sen, gelir dağılımındaki adaletsizliğe tepkili

Türkiye Kamu Sen Gaziantep Temsilcisi Kemal Kazak, “Bir memur, maaşının ortalama yüzde 70’ini gıda ve barınmaya harcıyorsa, geriye kalan üç kuruşla nasıl geçinebilir?” dedi.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2014 yılı Mart ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Mart 2014 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 911,78 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesi için gerekli olan en düşük tutarı ifade eden refah sınırı ise 3 bin 866,28 TL olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin refah sınırının bir önceki aya göre yüzde 1,26 oranında arttığını ortaya koydu. Açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 0,66 oranında arttı ve bin 470,09 TL olarak hesaplandı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2014 yılı Mart ayında bin 528,4 TL olarak tahmin edildi. Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Mart 2014 verilerine göre günlük 31,28 TL olduğu belirlendi.

Mart ayı asgari geçim endeksi sonuçlarına ilişkin bir değerlendirme yapan Türkiye Kamu-Sen Gaziantep İl Temsilcisi Kemal Kazak, “Bir memur maaşının ortalama yüzde 70 ini gıda ve barınmaya harcıyorsa, geriye kalan üç kuruşla nasıl geçinebilir? Sonuçlar bizleri yine yanıltmamış ve insanlarımızın yaşadığı geçim sıkıntısı bu ayda da artarak devam etmiştir. Gıda ve barınmaya maaşlarının yüzde 70’ini harcayan ortalama bir kamu görevlisi elinde kalan 630 TL civarındaki parayla, ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi birçok zorunlu ihtiyacını nasıl karşılayacaktır? Geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon rakamlarındaki ciddi artışlar yaşanan sıkıntıları bir kez daha gözler önüne sermiş ve ekonomik gidişatın ifade edildiği gibi hiçte iyi olmadığı bir kez daha anlaşılmıştır.” diye konuştu.

“ADİL GELİR DAĞILIMI SAĞLANMALI”

Türkiye’de bir an önce adil bir gelir dağılımının sağlanması gerektiğini kaydeden Kazak, “İnsanlar açlıkla terbiye edilmemelidir. Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin açıkladığı bu rakamlar dikkatli bir şekilde gözden geçirmeli ve Türk halkının geçim derdi altında nasıl ezildiğini çok iyi görülmelidir. Yıllık enflasyonun çift haneli rakamlardan oluşacağının artık aşikârdır. Kamu çalışanlarını Toplu Sözleşme Masasında yarı yolda bırakarak, onlara enflasyon farkını dahi çok gören zihniyette bu rakamlardan utanç duymalıdır. Tarihi başarı diyerek adlandırdıkları 123 TL yılın daha üçüncü ayında erimiş ve ne yazık ki memurlar tarihi başarı yerine tarihi bir yenilgiye uğratılmışlardır.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar