‘Kamu diplomasisi duygusal kopuşla karşı karşıya’

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Cemalettin Haşimi, Türkiye’nin kamu diplomasisi açısından bir ‘duygusal kopuş’la karşı karşıya kaldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
‘Kamu diplomasisi duygusal kopuşla karşı karşıya’

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Cemalettin Haşimi, Türkiye’nin kamu diplomasisi açısından bir ‘duygusal kopuş’la karşı karşıya kaldığını söyledi. Haşimi, “Bu siyaset açısından da ciddi bir kriz. ‘Olimpiyatları alamadık’ dediğimiz zaman, kanaat önderleri, ‘İyi oldu.’ diyorsa orada bir sorun var.” dedi.

Haşimi, Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün düzenlediği, “Değişen Ortadoğu ve Türk Dış Politikası” isimli panelde “Türk Dış Politikası’nın Yeni Boyutu: Yumuşak Güç” konusunda değerlendirmede bulundu.
Cemalettin Haşimi, yaptığı konuşmada bu coğrafyanın kaderinde farklı coğrafyalara açılmak olduğuna işaret ederek, “Bu ülkenin vatandaşları başka bir ülkeye gittiği zaman farklı algıyla karşılaşıyor.” dedi.
Haşimi, 2010 yılına kadar Türkiye’nin Gezi olaylarına kadarki kamu diplomasisi mevcut dönüşümü demokratikleşme birikimi ile dönüştürme çabası olduğunu söyledi.Haşimi, Gezi Olayları ve Ergenekon ve Balyoz gibi tartışmalarla beraber Türkiye’nin iç politikasının kamu politikasını doğrudan bir şekilde etkilediğini belirterek, şöyle devam etti: “Bu gün karşı karşıya kaldığımız sorun şu: Bir duygusal kopuş var, Türkiye’de. Bu siyaset açısından da ciddi bir kriz. ‘Olimpiyatları alamadık’ dediğimiz zaman, orada kanaat önderleri, ‘İyi oldu.’ diyorsa orada bir sorun var. Eğer, bir takım karşılamalar karşısında belli gruplar ‘İyi oldu.’ diyorsa orada bir sorun var demektir. Türkiye’nin aynı anda dış yardımları 110 ülkede yapılıyor. Bununla gurur duymamız gerekiyor. Dünyada 4'üncü sıradayız. 5 kıtada, yedinci temsilciliği olan bir ülke haline geldi Türkiye. 10 yıllık dönüşüm içerisinde, Afrika’da 34’e çıkarmak mükemmel bir şey. Afrika’da elçilik açmak muazzam bir şey. Türkiye’nin kamu diplomasisinde karşı karşıya olduğu kriz, duygusal kriz yaşadığı kesimlerle temas kurabilmek. Türkiye kamu diplomasisi yeni bir hamle yapacaksa, o duygusal kopuşu engelleyecek bir hareketi gerçekleştirecekse, aynı kadrolar üzerinden aynı perspektifte olacak.”
CİHAN

Yorumlar