Kaman Meslek Yüksekokulu öğrencileri rüzgar türbini yaptı

Ahi Evran Üniversitesi Kaman Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından yapılan rüzgar türbini devreye alındı.

Google Haberlere Abone ol
Kaman Meslek Yüksekokulu öğrencileri rüzgar türbini yaptı

Ahi Evran Üniversitesi Kaman Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından yapılan rüzgar türbini devreye alındı.

Ahi Evran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimince desteklenen proje kapsamında Kaman Meslek Yüksekokulu öğrencileri ve proje çalışanları tarafından tasarımı ve imalatı yapılan rüzgar türbini devreye alındı.

Rüzgar türbini ile Kaman Meslek Yüksekokulu bahçe aydınlatması rüzgâr enerjisinden karşılanmaya başlandı ve proje desteği ile birlikte kapasite 7 bin watta kadar çıkarılmış oldu. Kaman Meslek Yüksekokulu tarafından yürütülen çalışma, 2010 yılında prototip olarak başladı. Türbinin kanat çapı 105 santimetreden 480’e, türbin kule boyu 6 metreden 9’a çıkartıldı. Proje ile Kırşehir genelinde bulunan rüzgâr potansiyelinden Ahi Evran Üniversitesi'nin de faydalanması sağlanmış oldu.

Kırşehir’deki rüzgâr potansiyelini tespit etmek ve fizibilite çalışması yapabilmek amacıyla Kaman Meslek Yüksekokulu tarafından yüksekokul çevresinde bulunan dağlık alanda rüzgâr ölçüm direği kuruldu. 30 metre yüksekliği bulunan ölçüm yapısında 10 ve 30 metrede iki rüzgâr hızı sensörü, bir rüzgâr yön sensörü ve ana kaydedici cihaz bulunuyor. Türbinde 54 günlük dönemlerle pil değişimleri ve bakım-gözlemler yapılıyor. Ölçümler 1 yıl boyunca devam edecek.

Yürütücülüğünü Doç. Dr. Alpaslan Dayangaç’ın yapmış olduğu projede Kaman Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü öğretim görevlilerinden Mehmet Gücüyetmez ile Şekip Esat Hayber de araştırmacı olarak yer alıyor. CİHAN

Yorumlar