'Kalp sağlığı için protein ağırlıklı beslenin, stresten uzak durun'

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Diyetisyen Hayrettin Mutlu, 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla kalp ve damar hastalarına beslenme konusunda tavsiyelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
'Kalp sağlığı için protein ağırlıklı beslenin, stresten uzak durun'

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Diyetisyen Hayrettin Mutlu, 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla kalp ve damar hastalarına beslenme konusunda tavsiyelerde bulundu.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Mutlu, kalp hastalarının aşırı kilodan, yüksek kolesterolden ve kan basıncından, ürik asit düzeyinden, fazla yağlı ve proteinli beslenmeden, yoğun stresten, hareketsizlikten, sigara ile alkol kullanımından kaçınmaları gerektiğini dile getirdi. Kalp hastalarının düzenli bir şekilde egzersiz yapmaya özen göstermesi gerektiğini aktaran Mutlu, "Sigarayı bırakmalı, bel çevrelerini kontrol altında tutmalı. İdeal bel çevresi kadınlar için 82 cm iken, bu oran erkekler için 88.5 cm. Özellikle tuz tüketimi günde 1-1.5 gr olmalı. Hastalar, doymuş yağları sınırlayarak yağ tüketimini azaltıp kalsiyum ve magnezyum kullanımını çoğaltmalı. Ayrıca muz, kayısı, patates gibi potasyum içerikli besinlerin tüketimi arttırılmalı." tavsiyesinde bulundu. Diyetisyen Mutlu, açıklamasında şu ifadeler yer verdi:

"Kan basıncının yüksekliği damar yaşlanmasına sebep olduğu bilinirken damarsal yaşlanmanın ikinci nedeni ise kolesteroldür. Uzmanlar damarsal yaşlanmanın erkeklerde, kadınlara göre daha sık ve daha erken yaşta başladığını, kadınlarda genellikle menopoza kadar görülmediğini söylüyor. Yetişkin bir insanda total kan kolesterolü 200 mg'yi geçmemesi gerekirken iyi kolesterol (hdl) 35-40 mg'nin altında, kötü kolesterol (ldl) 100 mg'nin üstünde olmamalıdır. Kolesterolün yükselmesine neden olan yağlı veya yağda kızarmış et, pasta, kurabiye, karides ve midye gibi yağ alımını artıran deniz ürünleri ile tereyağı, peynir, kaymak, krema, sert margarinler, 500 gramdan fazla süt/yoğurt ve meşrubatların aşırı tüketilmemesi gerekir. Kolesterolü düşürmek ve kalp sağlığını korumak için; yemekler bitkisel yağlarla hazırlanmalıdır, özellikle zeytinyağı tüketiminde dikkat edilmelidir, bitkisel yağların tüketiminde de aşırıya kaçılmamalıdır, yumurta haftada 2 kez tüketilmelidir, kolesterol problemi olmayanların günlük bir yumurta tüketmesi tavsiye edilmektedir, haftada 2 kez kırmızı et, diğer günler tavuk ve balık yenmelidir, balıkta bulunan yağ asitleri iyi kolesterolü yükseltir, trigliseriti düşürür.
Meyve ve sebze bol bol tüketilmelidir. Kalp ve damar hastalıkları ile meyve tüketimi arasında negatif ilişki vardır. Sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri ile 75 farklı madde içermekle birlikte kan basıncının kontrolünde etkili görülmektedir ayrıca kanın pıhtılaşma faktörlerine etki ederek damar tıkanıklarını önlemede etkili olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle sarımsak sık sık tüketilmelidir. Kuru baklagiller haftada 2 kez mutlaka tüketilmelidir. Yer fıstığı, ceviz, badem, fındık, fıstık, ayçekirdeği, kabak çekirdeği gibi kuruyemişlerin çok faydalı olduğu unutulmamalıdır. Örneğin cevizin içerisinde balıktaki gibi Omega 3 yağ asitleri vardır. Ancak kilo problemi olan bireyler kuruyemişleri aşırı tüketmemelidir."
CİHAN

Yorumlar