Kalp ritmi bozukluğuna dondurucu çözüm

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde iki hastanın kalbindeki ritim bozukluğu için Cryo Ablasyon (dondurma yöntemi) uygulandı.

Google Haberlere Abone ol
Kalp ritmi bozukluğuna dondurucu çözüm

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde iki hastanın kalbindeki ritim bozukluğu için Cryo Ablasyon (dondurma yöntemi) uygulandı. Rahatsızlık nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşayan iki hasta, ritim bozukluğuna neden olan anarşik (ektopik) odaklar eksi 40-50 derecede dondurularak tedavi edildi.

Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nusret Açıkgöz, atriyal fibrilasyon denilen çarpıntının düzensiz ve hızlı atılımlı ritim bozuklukları arasında en sık görülen rahatsızlık olduğunu belirtti. Hastalığın toplumda görülme olasılığının yüzde 1 düzeyinde olduğunu, ilerleyen yaşlarda yüzde 10’lara kadar çıktığını anlatan Açıkgöz, “Atriyal fibrilasyon hiçbir yakınmaya yol açmayabileceği gibi çarpıntı, efor performansında azalma, bayılma ve inmeye (felç) yol açabilir. Ayrıca hastalar uygun bir şekilde tedavi edilmezse bu ritim bozukluğu uzun dönemde kalpte büyümeye ve kalp yetersizliğine yol açabilir.” dedi.

Hastalığın ilaç tedavisinin yanında iki çeşit etkin tedavisinin uygulandığını söyleyen Açıkgöz, bunlardan ilkinin yakma diye bilinen radyo frekans yöntemi, diğerinin ise dünyada ve Türkiye’de birkaç merkezde uygulanmaya başlanan Cryo Ablasyon(dondurma) yöntemi olduğunu bildirdi. Dondurma yönteminin daha iyi sonuçlar verdiğine işaret eden Açıkgöz, şöyle devam etti: “Biz hastanemizde uyguladığımız bu yöntemle kasıktan kalbe girerek, bir balon yardımıyla ritim bozukluğuna neden olan anarşik odakları eksi 40-50 derecede dondurarak ortadan kaldırıyoruz. Hastaların yüzde 80'i ilaç kullanmadan normal ritminde kalabiliyor. Hasta, ritim düzenleyici ilaçların risklerinden kurtuluyor. Ve bir gün içerisinde evine gidebiliyor. Böylece ritim bozukluğu ilaçsız tedavi ediliyor. Hastanın çarpıntıları geçiyor ve yaşam kalitesi artıyor."

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Aslan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bazı şehirlerdeki sağlık kuruluşlarında uygulanan 'Cryo Ablasyon' yönteminin Malatya'da ilk kez uygulandığını ifade etti. Yöntemin uygulandığı iki hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Aslan, "1 -2 gün içerisinde hocamız da uygun görürse taburcu edilecekler." dedi. Anastezi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aytaç Yücel de yöntem uygulanırken genel anestezi uygulandığını dile getirdi.

Hastalardan Mustafa Özdemir, 4 yıldan bu yana ritim bozukluğu nedeniyle tedavi gördüğünü, dondurma yönteminin uygulanmasının ardından kendisini daha iyi hissetmeye başladığını söyledi. Hasta Yücel Akdaş(43) ise 1 yıldır çarpıntılar nedeniyle yaşam kalitesinin ciddi şekilde kötü olduğunu anlattı. Akdaş, yöntemin uygulanmasıyla sağlığına kavuştuğunu kaydetti. CİHAN

Yorumlar