'Kalp krizi ve inmede erken tanı hayat kurtarır'

Doç. Dr. Yelda Tayyareci, kalp krizi ve inme gibi ölümcül hastalıklar için erken tanının önemli olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Kalp krizi ve inmede erken tanı hayat kurtarır'

Doç. Dr. Yelda Tayyareci, kalp krizi ve inme gibi ölümcül hastalıklar için erken tanının önemli olduğunu söyledi. Tayyareci, “Hastaların yaklaşık yüzde 30’unda kalp krizi ilk bulgu olabilir. Bu nedenle kalp damar hastalığının erken tanısı hayat kurtarıcıdır.” dedi.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yelda Tayyareci, kalp yaşını öğrenerek alınabilecek önlemleri anlattı. Tayyareci, “Damar sertliği, henüz darlık oluşturup damar içindeki kan akımını bloke etmediği ve hastanın şikayeti olmadığı dönemde de bazı görüntüleme yöntemleri ile tespit edilebilir. Boyun şah damarından (Karotis damarı) renkli doppler görüntüleme ile yapılan CIMT ölçümü ile damar iç duvarının çapı ölçülerek, kişide damar sertliği olup olmadığı belirlenebilir. Damar sertliği tanısı kalbin yaşı hakkında genel bir fikir vererek, ileri yaşamımızda karşı karşıya kalabileceğimiz kalp krizi ve inme gibi hastalıklar açısından ne kadar riskli olduğumuzu da belirleyecektir.” ifadelerini kullandı.

Kalp krizi ve inmenin sıklıkla hastadaki ilk bulgu olabildiğini belirten Tayyareci, “Kalp ve damar hastalığına bağlı ölümler tüm dünyadaki ölümler arasında birinci sırada yer alıyor. Kalp krizi ve inme sıklıkla hastadaki ilk bulgu olabiliyor. Genel olarak görünüşte sağlıklı olan kişilerin yaklaşık yüzde 30’unun kalp yaşı, biyolojik yaşından daha yüksek oluyor. CIMT testi, kalp krizi ve inme gibi ölümcül hastalıklar için erken tanı sağlayabiliyor. Erken tanı, erken korunma ve tedavi yöntemlerini beraberinde getirerek bu hastalıklara ait ölümcül komplikasyonların önlenmesini sağlıyor.” diye konuştu.

Kalp damar hastalığının erken tanısının hayat kurtardığını ifade eden Tayyareci, şunları söyledi: “CIMT testi, biyoloji yaşınızla, damar yaşınızın uyumlu olup olmadığını ortaya koyuyor. Bu test sonucunda damarlarınız, biyolojik yaşınızdan genç, yaşlı veya benzer yaşta bulunabiliyor. Bunun pratikteki önemi damar yaşınız büyük ise, yaşam tarzı değişikliklerini de içeren kişiye özel birtakım önleyici korunma tedavilerini doktorunuzla birlikte karar vererek uygulamaya koymanız, ileriki yaşlarda meydana gelebilecek inme ve kalp krizi gibi hastalıkları önleyebilmeyi sağlayacaktır. Hastaların yaklaşık yüzde 30’unda kalp krizi ilk bulgu olabilir. Bu nedenle kalp damar hastalığının erken tanısı hayat kurtarıcıdır.”

Kalp yaşı ölçümü yapılması gerektiğini aktaran Tayyareci, “25-80 yaş arasında ki herkese kalp yaşı ölçümü yapılabilir. Özellikle kalp damar hastalığı riskinin yüksek olduğu 40 yaş üstü erkek ve 50 yaş üstü kadınlarda yapılması damar sertliğinin erken tanı ve tedavisi için önemle tavsiye edilir.” dedi.
CİHAN

Yorumlar