Kalp hastalıklarına karşı günlük kalori miktarını sınırlandırın!

Beslenme Uzmanı Yeşim Çelik, kalp hastalıklarından korunmak için günlük kalori miktarının sınırlandırılması ve doymuş yağ tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Kalp hastalıklarına karşı günlük kalori miktarını sınırlandırın!

Beslenme Uzmanı Yeşim Çelik, kalp hastalıklarından korunmak için günlük kalori miktarının sınırlandırılması ve doymuş yağ tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Çelik, günde 2 parça bitter çikolata yemenin, kolesterolü yüzde 36, kalp krizi riskini ise yüzde 50 düşürdüğünü belirtti.

Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Yeşim Çelik, '7-13 Nisan Kalp Haftası'nda kalp sağlığı için beslenme önerilerinde bulundu. 4 besin grubunun dengeli bir şekilde alınması gerektiğini açıklayan Çelik, kalp hastalıklarında son yıllarda hızlı bir artış yaşandığını belirtti.

Her gün yenen bir diş sarımsağın koroner kalp hastalıklarının oluşma riskini azalttığını ifade eden Çelik, “Kalp sağlığınız için sarımsak, balık yağı, ceviz, fındık, yulaf, çavdar, tam buğday unu, kuşkonmaz, çikolata, yeşil çay, kırmızı üzüm gibi besinlerin tüketimine özen gösterin. Sarımsak, içinde bulunan besin öğelerinden dolayı damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek koroner kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Bu yüzden her gün 1 diş sarımsak yemekte fayda var. Balık ve balık yağı damar içi tıkanıklarının azalmasında etkindir. İçeriğindeki omega-3 yağ asitleri yüksek antioksidan özelliğindedir. Haftada 2-3 kez balık tüketin. Somon, uskumru, ton, sardalya, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balıklardır. Ceviz ve fındık ise yüksek antioksidan özelliği olan omega-3 ve E vitamininin yanı sıra magnezyum ve posa da içerir. Haftada 2-3 kez 6-7 fındık ve 2-3 ceviz tüketilmelidir. “dedi.

B ve E vitamini içeriklerinden dolayı yulaf, çavdar, tam buğday unu gibi besinlerin kalp hastalıklarını önleyici özelliklerinin olduğunu belirten Çelik, “Günde 2 parça bitter çikolata yemek, kolesterolü yüzde 36, kalp krizi riskini yüzde 50 düşürmekte, her gün yenen bir diş sarımsak ise koroner kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltmaktadır. Yeşil çay, yer elması, kırmızı üzüm, domates ve karpuz gibi besinler içeriğindeki yüksek antioksidantlardan dolayı kalp hastalıklarında olumlu etkisi vardır. Siyah çay ve kahve tüketimi yerine, yeşil çay, adaçayı, papatya, rezene ıhlamur gibi bitki çaylarının tüketimini tavsiye edilmektedir.“ ifadelerini kullandı.

Günde 25 gr soya tüketiminin kalp hastalıklarının oluşum riskini azalttığını açıklayan Çelik, “Her gün 1 çorba kaşığı keten tohumu yoğurt, çorba gibi besinlerin içine katılarak tüketilebilir. Kuru erik antioksidan oranı en yüksek besinlerden biri olduğu için lif içeriği sayesinde kalp hastalıkları riskini azaltır. 16 adet kuru erik günlük lif ihtiyacının yüzde 25'ini karşılamaktadır. Egzotik bir meyve olan papayanın içindeki sindirim sistemini düzene sokan enzimler kalp kaslarını korur, potasyum ise kalbi besler.” şeklinde konuştu.

Günde bir fincandan fazla kahve ve neskafenin sağlığa zararlı olduğunu belirten Çelik, şu önerilerde bulundu: “Kuyruk yağı, margarin ve katı yağlar, kaymak, krema, yoğunlaştırılmış süt tozu, karides, havyar, kalamar gibi deniz ürünleri, ördek, kaz eti, aşırı yağlı börek, kek, yaş pasta çörek, kurabiye gibi besinlerden uzak durun. Sigara ve alkol tüketmeyin. Karaciğer, böbrek, dil, dalak, beyin ve et ürünleri, sucuk, pastırma, salam ve sosisden uzak durun. Ayrıca kişide yüksek tansiyon varsa tuz alımını azaltılmalı, turşu, salamura besinler, soda, hazır gıdalar ve meşrubatlardan uzak durulmalıdır.”



CİHAN

Yorumlar