Kalkınma Cevdet Yılmaz ve Hüseyin Çelik, Hakkari'de

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, hükümet olarak Hakkari’ye büyük önem verdiklerini belirterek Cumhuriyet tarihinde hiçbir dönemde olmadığı kadar bu dönemde büyük yatırımlar yaptıldığını söyledi. Van'daki programlarının ardından...

Google Haberlere Abone ol
Kalkınma Cevdet Yılmaz ve Hüseyin Çelik, Hakkari'de

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, hükümet olarak Hakkari’ye büyük önem verdiklerini belirterek Cumhuriyet tarihinde hiçbir dönemde olmadığı kadar bu dönemde büyük yatırımlar yaptıldığını söyledi.

Van'daki programlarının ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu ile helikopterle Hakkari'ye gelen Bakan Yılmaz, Hakkari Valisi Yakup Canbolat, İl Jandarma Komutanı Yavuz Özfidan, İl Emniyet Müdürü Resul Holoğlu, AK Parti Hakkari İl Başkanı Abdulmuttalip Özbek ve kurum amirleri tarafından karşılandı.

Yürüttükleri çok önemli kritik projelerin bulunduğunu belirten Bakan Yılmaz, bu projeleri tamamladıkları takdirde Hakkari’nin adeta sınıf atlayacağını, bunlardan bir tanesinin ise Yüksekova Havalimanı'nın en zor şartlara rağmen çalışmalarının devam etmesi olduğu söyledi. Bakan Yılmaz, "İnşallah en yakın zamanda havaalanı biter, karayollarına yönelik yatırımlarımız da devam ediyor. Hakkari’de üniversite olur mu diyorlardı. Ama bu hükümete nasip oldu. Üniversiteye büyük ödenekler tahsis ettik inşallah üniversite bittiğinde Hakkari’nin cehresi değişecek ve burası bir üniversite şehri olacaktır. Buraya Türkiye’nin dört bir yanından ve Avrupa dan öğrenciler gelecektir. İlin ekonomisi ve sosyal yaşantısına çok ciddi katkıları olacak. Bölge için en önemli projelerimizden bir tanesi de Kalkınma Ajansı kurduk ve verdiğimiz hibeler bulunmaktadır. DAKAP burada faaliyet gösteriyor. Buraya Kalkınma Ajansı olarak özel programlar yaptırdık diğer illerle yarışmasın diye SODES kapsamında sosyal destekler sunuyoruz. 230’un üzerinde projeye 20 milyonun üzerinde sadece kaynak aktardık. Burada yine DAP Projesi kapsamında projeler başlattık. Geçen yıl köylerdeki küçük içme sularına destek verdik. Bu yılda içme suyu ve hayvanlar için yapılacak göletlere destek vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

    Yılmaz, "Şemdinli Derecik ve Hakkari Üzümlü sınır kapıları ile ilgili çalışmalarımız devam edecek İran ve Irak’la yapacağımız ticaretin artmasıyla bu bölgelerimizde refah artacaktır. Tabi burada çözüm süreci çok önemli çözüm süreci sayesinde hem kamu hizmetleri yürütülüyor, hem de özel sektörün yatırımları açısından çok elverişli bur ortam var. Teşviklerle bunları destekliyoruz. Çözüm süreci başarılı bir şekilde sonuçlandığında göreceksiniz bu projelerimiz ve huzur ortamı ile birlikte uluslar arası ticaretin artmasıyla birlikte Hakkari bam başka bir noktaya doğru yürüyecektir. 5-10 yıl sonraki Hakkari bugünkünden çok daha değişik, güzel ve gençlerimize refah üretecek bir konuma gelecektir." şeklinde konuştu.

    Doğu Anadolu'nin teşvikini açıklamak istediğini kaydeden Bakan Yılmaz, "Bakın çözüm sürecinin ve politikalarımızın sonucu 2011 yılında DAP dediğimiz Doğu Anadolu Projesi teşvik vergi adeti payı yüzde 8.6 idi. 2013 yılında bu pay yüzde 13’e yükseldi. Sabit yatırım tutarı içinde Doğu Anadolu’nun payı yüzde 4.3 idi. 2013 yılında ise 8.4’e ulaştı. İstihdam içindeki artış çok daha belirgindir. 2011 yılında yüzde 6.3 imiş. 2013 yılında yüzde 17.6 yükselmiştir. Demek ki çözüm sürecinin adı bile yetti. Birde bu sürecin tamamlandığını düşünün hep birlikte inşallah bunu göreceğiz. Hakkari içinde bu yıl için 33 adet teşvik belgesi düzenledik. 787 kişilikte istihdam ön görülüyor. 183 milyonlukta sabit tutarıdır. Sadece kamu yatırımları ile bir ilin kalkınması mümkün değildir. Özel yatırımlarla Hakkari kalkınma yoluna devam ediyor.” diye konuştu.

    Bakan Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra TOBB tarafından Halife Devriş Mahallesi’nde inşa edilecek olan 24 derslik 'Hüseyin Çelik Anadolu İmam Hatip Lisesi ve 320 kişilik öğrenci pansiyonu' temel atma törenine katıldı.

    Kuran-ı Kerim’in okunmasının ardından burada Hakkari halkına seslenen AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, TOBB’nin genel merkezinde 2012 yılında dönemin Hakkari Valisi ve eski Hakkari HATSO Başkanı Ahmet Şen’in bulunduğu M. Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun huzurunda burada temelini atacakları İmam Hatip Lisesi binası ve 320 kişilik öğrenci pansiyonunun protokolünü imzaladıklarını ifade ederek Hisarcıklıoğlu’na Hakkarili gençler adına teşekkür ettiğini söyledi.

    Herkes tarafından Hakkari’deki aksaklıkların, eksikliklerin neler olduğunu bilindiğini belirten Hüseyin Çelik, AK Parti iktidarı döneminde Hakkari'‘nin hizmet gördüğünü kaydetti. Çelik, "Hakkari’de üniversite bir hayal idi ama şimdi gerçek oldu. İl ve ilçe bazında yüzme havuzlarından kapalı ve açık spor salonlarına kadar, eğitim ve sağlıkta hiçbir şeyi esirgemedik. Sayın Başbakanımız da buralara gelip hastanelerin açılışını yaptı. Bakın artık bütün sınırlar açıldı gönül köprüleri kuruldu. Sınır kapıları için TOBB heyeti, 8-13 Haziran tarihlerinde sınır kapılarında bir inceleme yapacaktır. Bunu da burada müjdesini vermek istiyorum inşaat edilecek binaların yeri belirlenecektir. Bunları özel sektörle birlikte gönül birliği içerisinde yapacağız.” diye konuştu.

    "PKK BU SÜRECİ ZEHİRLEMESİN"

    Hüseyin Çelik, "PKK’nın kendisi de bu süreci zehirlemesin ben Hakkari’den sesleniyorum. PKK’nın uzantısı olan siyasi partilerde büyük bir sorumluluk içersinde hareket etsinler. Temsilcilerinin son günlerde verdikleri mesajlar gerçekten halkımızı çok büyük bir şekilde rahatsız ediyor. Ben diyorum ki Türkiye 780 bin kilometre karelik topraklardan oluşmaktadır. Bu memleketin her karış toprağı bizim için aynı derecede önemlidir. Biz kardeşliğimizi bozanlara fırsat vermeyeceğiz. Türkçü ve Kürtçü bölücülere de fırsat vermeyelim. Kardeşliğimize zarar verenleri elimizin tersi ile kenara itelim. Kavganın ve çatışmanın olduğu yerde barut kokusunun olduğu yerde kalkınma, gelişme ve değişme olmaz. Şuanda içersinde bulunduğumuz bu çatışmasızlık durumunun farkında olalım, ama çatışmasızlıktan da birileri şımarmasın, birileri de devletin güvenlik güçlerinin sabrını zorlamasın. Herkes güvenlik güçleri korucular, polis asker bu çözüm sürecine zarar vermeme adına elinden gelen hassasiyeti gösteriyor. Ama birileri bu hassasiyeti bu nezaketi, bu sorumluluk duygusunu devletin ve güvenlik güçlerinin zaafı olarak değerlendirirse çok büyük hata yapmış olur. Bu hataya kimse düşmesin. Ben Hakkarililerin içinde çıkan bir hemşerileri olarak sizlerle olmak ve hizmetleri ayağınıza getirmekten büyük bir şeref duyuyorum” şeklinde konuştu.

    Yapılan dualarla 24 derslik Hüseyin Çelik Anadolu İmam Hatip Lisesi ve 320 kişilik öğrenci pansiyonu temel atma töreninin ardından program sona erdi. Programın ardından Bakan Cevdet Yılmaz ve beraberindeki heyet kentten ayrıldı. CİHAN

Yorumlar