Kalkınma Bakanı Yılmaz: Reformlara devam etmemiz gerekiyor

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin reformlara devam etmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Başarılarımız iyi ama bu başarılar üzerinde oturup beklersek zaman kaybederiz ve olduğumuz yerde kalırız. Dolayısıyla reformlara devam etmemiz...

Google Haberlere Abone ol
Kalkınma Bakanı Yılmaz: Reformlara devam etmemiz gerekiyor

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin reformlara devam etmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Başarılarımız iyi ama bu başarılar üzerinde oturup beklersek zaman kaybederiz ve olduğumuz yerde kalırız. Dolayısıyla reformlara devam etmemiz gerekiyor." dedi.

Bakan Yılmaz, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) kuruluşunun 125’inci yıl dönümü kutlamalarına katıldı. Merinos Atatürk Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Yılmaz, 125. yılını kutlayan BTSO üyelerini tebrik etti. Türkiye'nin ekonomik olarak aldığı mesafeyi rakamlar eşliğinde açıklayan Bakan Yılmaz, gelinen noktayı yeterli görüp rehavete kapılmamak gerektiğini kaydetti.

Yılmaz, şöyle konuştu: "Başarılarımız iyi ama bu başarılar üzerinde oturup beklersek zaman kaybederiz ve olduğumuz yerde kalırız. Dolayısıyla reformlara devam etmemiz gerekiyor. Reformlara devam etmeliyiz ama yeni bir kriz yaşamadan bunları yapmamız gerekli. Şimdi kriz yaşayarak reform yapmak kolay. Kriz yaşarsınız, mecburen reform yaparsınız. Türkiye'nin son 10 yılda başardığı en önemli işlerden biri, kriz yaşamadan reform yapmayı becerebilmesi oldu. Bunu devam ettirmemiz gerekiyor. Dünyada krizler yaşanırken, bir çok sıkıntılar olurken, 4,5 milyon istihdam oluşturmak büyük başarıdır. Krizin dip noktasından daha aşağısı, 2009 yılının ilk çeyreğine bakarsanız bu 5 milyonun üzerinde. Dünyada 60 milyondan fazla insan işini kaybederken, Türkiye 5 milyondan fazla istihdam sağladı. Bunlar reformların, değişimin sonucu. Dolayısıyla değişim, dönüşümün devam etmesi gerekiyor."

"ANA HEDEF REFORM YAPMAK OLACAK"

2023 vizyonunu bütün toplumun sahiplendiğini dile getiren Bakan Cevdet Yılmaz, "2023'te nasıl bir Türkiye görmek istiyoruz? 25 bin dolar kişi başına gelir diyoruz, 500 milyar dolar ihracat diyoruz. Enflasyonda, faizlerde tek hane yetmez, düşük tek haneli rakamlar olsun diyoruz. Çeşitli sektörlerde yeni yeni adımlar atmak istiyoruz. Bu hedeflerimiz de güzel ama ana hedef, reform yapmak olacaktır. Daha fazla reform yapmamız gerekiyor. Her alanda değişimi, dönüşümü devam ettirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"DÜŞÜK SEVİYELİ DEMOKRASİDEN NORMAL DEMOKRASİYE GEÇTİK"

Dünyada ülkelerin gelirine göre sınıflandırıldığının altını çizen Bakan Yılmaz, "Düşük gelirli, orta gelirli ve yüksek gelirli ülkeler var. Orta gelirlileri de ikiye ayırıyorlar; düşük orta gelirliler, yüksek orta gelirliler diye. Son 10 yılda Türkiye her alanda düşük seviyelerden orta seviyelere yükseldi. Düşük teknoloji üretim yapısından orta teknolojiye geçti. Düşük seviyeli demokrasiden orta seviyeli, normal bir demokrasiye geçti. Düşük seviyedeki sosyal devletten daha güçlü sosyal devlete ulaştı. Düşük gelirlerden orta gelire ulaştı. Üst nokta gelire doğru gidiyor. Burada kritik eşik 13 bin dolar kişi başına gelir. Yani yüksek gelire geçmek için aşmamız gereken eşik budur. Buna yaklaşmış durumdayız, 10 bin dolara yakın gelirimiz var. Bu eşiği açtığımız zaman yüksek gelir grubuna girmiş olacağız." şeklinde konuştu.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Türkiye'nin eski büyüme modeli ile devam edemeyeceğini, bilgi ve teknoloji temelli büyüme modeli geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar