KALİDA Tekstil Komitesi FAS’tan döndü

Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneğinin (KALİDA) Tekstil Komitesi üyelerine yönelik düzenlediği 5 günlük iş gezi sona erdi.

Google Haberlere Abone ol
KALİDA Tekstil Komitesi FAS’tan döndü

Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneğinin (KALİDA) Tekstil Komitesi üyelerine yönelik düzenlediği 5 günlük iş gezi sona erdi.

Fas’ın ikinci büyük şehri Kazablanka ziyaretinde, Türkiye-Fas İşadamları Derneğinin (TÜFİAD) Golden Otel'de düzenlediği ticaret zirvesinde ikili görüşmelerde bulunan heyet, 100’e yakın Faslı tekstil firmasıyla görüşme imkanı buldu. Geziden iş bağlantılarıyla dönen Kahramanmaraşlı sanayiciler, Fas’ın ihmal edilen bir pazar olduğunu belirtti. Türk işadamlarına ilgi duyulduğunu ve Türk ürünlerinin bir marka olarak kabul edildiğini vurgulayan iş adamları, Afrika’da ihracat ve yatırım yapmaya en uygun ülkelerden birinin Fas olduğunu belirtti.

İş gezisiyle ilgili bilgi veren KALİDA Genel Sekreteri Mahir Keçe, finans şehri Kazablanka’nın yatırım ve ticaret yapmaya uygun bir şehir olduğunu ifade etti. Bilişim, lojistik, inşaat altyapı ve tekstil yarı mamul ürünleri için Fas’ın çok ciddi bir pazar olduğunu vurgulayan Keçe, “Fas, Afrika’nın en istikrarlı ülkesi. Fransa’nın her alanda etkili olduğu Fas’ta devlet sistemi işlemektedir. Yatırımcılar ve tüccarlar için emin bir pazar. Fas’ta 100’ü aşkın Türk şirketi bulunmaktadır. İhracatımızı artırabilmemiz ve ülkemize para girdisi sağlamamız için bu gezileri önemsiyoruz. Türk iş adamları iç piyasadaki sıkışık ortamdan dışa açılımla rahatlayabilirler.” dedi.

Avrupa ve Doğu Afrika arasında son derece stratejik bir konumu olan Fas’ın ihmal edilmemesi gereken bir ülke olduğunu söyleyen Keçe, “Fas, Afrika’nın en uzun okyanus kıyısı ve önemli limanları olan bir ülke. Türkiye’nin 20 yıl önceki durumunu anımsatan bir görünümü var. 15 havaalanı ve geniş işgücü piyasasına sahip. Türkiye ile Fas arasındaki ticaret hacmi 2004 yılından itibaren ciddi bir artış göstermiş. Bu artış, 2004’te imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın 1 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe girmesiyle daha da ivme kazanmış. Ticaret hacmi, 2012 yılında 2 milyar ABD Dolarına ulaşmıştır. Üretim pek az. Kıtaların kavşak noktasında ve gümrük alınmıyor.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar