"Kaldırımların otomobil işgali altında olması üzüntü verici"

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkanı Ramazan Baş, yürüme engellilerinin en önemli sorununun kaldırım işgalleri olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
"Kaldırımların otomobil işgali altında olması üzüntü verici"

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkanı Ramazan Baş, yürüme engellilerinin en önemli sorununun kaldırım işgalleri olduğunu söyledi.

Ramazan Baş, yaptığı açıklamada, son yıllarda kaldırım işgallerini otomobillerin süslediğini kaydetti. Halkın ortak kullanımına açık olan kaldırımlara insanların otomobillerini bırakmasının, 21. yüzyıl dünyasında üzüntü verici olduğunu belirten Baş, bunun turizm yörelerinde olmasının ise ayrı bir üzüntü verici durum olduğunu kaydetti.

Baş, Türkiye'nin önde gelen turizm merkezleri Antalya, Manavgat, Side, Alanya, Bodrum, İzmir, Kuşadası, Didim, Muğla Marmaris, Fethiye, Datça ve Ölüdeniz gibi yerlerde kaldırımlara otomobil konmasının insanların özgürce kaldırımda yürümesi adına bir engel olduğunu ifade etti. Baş, şunları ifade etti:

"Kaldırımların otomobiller tarafından işgalinin, fotoğraf ve video kamera görüntüleri ile tespitini ilk yapmaya başladığımdan bu yana yaklaşık 15 yıl geçti. İlk görüntüleri evimin yakınında bulunan sokaklarda almıştım. Oturduğum sokağın köşesindeki kaldırım bir hayli geniş olmasına rağmen, üzerine park eden bir araba nedeniyle kimse kaldırımı kullanamıyordu. Fotoğrafını çektiğim otomobili kaldırım işgaline örnek olduğu için yıllarca, konferans verdiğim her yerde gösterdim. Otomobil her gün aynı yere park ediliyordu ve ben çok istememe rağmen sahibiyle bir türlü karşılaşamıyordum. Aradan iki yıldan fazla zaman geçmişti. Sağanak yağmurun yağdığı bir günün geç saatlerinde evime dönerken aynı yerde kaldırıma park etmiş olan arabanın içinden sahibinin indiğini fark ettim. İçinde bulunduğum arabayı kullanan kişiye arabayı hemen durdurmasını ve o arabanın şoförünü yanıma çağırmasını istedim. Adam yağmurda sırılsıklam ıslanmış durumda ve şaşkınlık içinde yanıma gelerek ne istediğimi sordu. Farkında değilsiniz beyefendi ama arabanız o kadar ünlü ki birçok kişi arabanızı yakından tanıyor dedim. Adamın şaşkınlığı daha da artarak ‘nasıl yani?‘ diye sordu. ‘Çektiğim fotoğraflarla, kaldırımı işgal ederek başkalarının kullanım hakkını engellediğiniz için sizi her yerde örnek gösteriyorum. Biliyor musunuz, sizin yüzünüzden tekerlekli sandalye kullanan insanlar, görme engeli olanlar, çocuk puseti kullanan anneler, yaşlılar, otomobillerin hızla geçtiği caddeyi kullanmak zorunda kaldıkları için her an kaza geçirme riskiyle karşı karşıya kalıyorlar."

Baş, trafiğe çıkan araç sayısı arttıkça kaldırım işgali sayısının da her geçen gün arttığını ifade etti. Baş kaldırım işgaline karşı toplumsal bilincin şart olduğunu, bilinçli vatandaşlık gereği kaldırıma otomobili koyan herkesi güzel bir dille uyarması gerektiğini kaydetti.

CİHAN

Yorumlar