Kalbiniz alkol ve uyuşturucuya değil, hayata bağlansın

Kalp Sağlığı Haftası’nda Yeşilay, bağımlılıkların kalbe zararlarına dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Kalbiniz alkol ve uyuşturucuya değil, hayata bağlansın

Kalp Sağlığı Haftası’nda Yeşilay, bağımlılıkların kalbe zararlarına dikkat çekti. Alkolden uyuşturucuya, teknolojiden nargileye pek çok bağımlılığın önce kalbi vurduğuna belirten Türkiye Yeşilay Cemiyeti, yaşam kalitesini düşüren kalp rahatsızlıkları ve hattâ ölümle sonuçlanan bağımlılık öykülerinde mutlu sonların yer almadığının altını çizdi.

Yeşilay, hayati faaliyetlerin en önemli anahtarı olan kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla Türkiye'de 12-18 Nisan arasındaki Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Mesajda, cemiyetin hafta boyunca yapılan bilinçlendirme çalışmaları kapsamında, bağımlılık yapan alkol, sigara ve nargileyle ilgili önemli hatırlatmalarda bulunuldu. Kişinin en büyük bağımlılığının sağlıklı ve güzel bir hayatın kendisi olması gerektiği düşüncesiyle yola çıkan Yeşilay, zararlı madde kullanımlarının hayatı kalbinden vurmaya eşdeğer olduğunun altını çizdi.

KALBİ DUMANA TERKETMEMEK GEREKİYOR

Kullanıcılarının ortaokul çocuklarına kadar indiği tütünün, içerdiği 4 binden fazla zehirli madde sebebiyle akciğer başta olmak üzere birçok kanserin ve kalp hastalıklarının en önemli sebebi olduğu vurgulanan mesajda, "Sigara, günümüzde 50’nin üzerinde hastalıkla ilişkili ve bu sayı, araştırmalar derinleştikçe artıyor. Bu hastalıkların en az 20'si ise ölümcül. Koroner kalp damar hastalığına neden olan sigara kalbin daha fazla sayıda çarpmasına, kan basıncının yükselmesine, damar sertliğine yol açıyor, hipertansiyon ve atardamar tıkanıklığı riskini arttırıyor. Yalnızca mutluluk ve heyecan duyduğunuz anlarda hızlanması gereken kalp, sigara yüzünden tüm güzel duyguları yaşayabileceğiniz anları sizden çalıyor." denildi.

SİNSİ DÜŞMAN: NARGİLE

Sigaranın bedene verdiği zararlar konuşulurken daha fazla zararlı madde barındırmasına rağmen nargile konusunda tehlikenin farkına varılmadığının gözlendiğini belirtilerek, "Nargile, sigaranın zararsız bir alternatifi gibi sunuluyor. Oysa nargile de bir tütün ürünü ve bütün tütün ürünleri gibi kanser, kalp ve damar hastalıkları, serebrovasküler hastalıklar, solunum yolu hastalıkları gibi pek çok öldürücü hastalığa neden oluyor. Dumanı sudan geçmesine rağmen yüksek oranda zehirli maddeler içeriyor ve akciğer kanseri, mesane kanseri, ağız kanserleri gibi hastalıklara yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanmış durumda." açıklaması yapıldı.

Alkolün kronik kalp rahatsızlıklarına açık davetiye çıkardığına da dikkat çekilen masajda, şunlara yer verildi: "Tüketilen alkol miktarıyla kalp krizinin doğru orantılı olarak artışının altında, alkolün bedendeki etki mekanizması yer alıyor. Alkol, karaciğer reseptörlerinde yalancı açlık durumu oluşturduğu için yağ akümülasyonunu santral obezite şeklinde oluşturuyor. Aslına bakarsanız alkol kaynaklı göbek oluşmasının sebebi de bu. Dolayısıyla kronik, yani uzun yıllar tüketilen alkol sonucu gelişen santral obezite, en başta şeker hastalığı açısından önemli bir risk faktörü. Bu da dolaylı olarak damar hastalıklarına ve kalp krizine giden yolun başlangıcı oluyor." CİHAN

Yorumlar