Kalbi etkileyen en büyük neden sağlıksız yaşam!

Prof. Dr. Azmi Özler, ülkemizdeki yaklaşık 3,5 milyon koroner kalp hastasına her yıl 120 bin kişinin daha eklendiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Kalbi etkileyen en büyük neden sağlıksız yaşam!

Prof. Dr. Azmi Özler, ülkemizdeki yaklaşık 3,5 milyon koroner kalp hastasına her yıl 120 bin kişinin daha eklendiğini söyledi. Özler, "Bu ortalamanın senede %3’lük bir oranla artmasının en büyük nedeni ise sağlıksız yaşam alışkanlıklarıdır. Eğer her gün yarım saat yürüyüş yapmıyorsanız, beden ve ruh sağlığınız açısından sporu yaşam tarzı olarak benimsemediyseniz kalp sağlığınız tehlike altındadır.” dedi.

Memorial Ataşehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Azmi Özler 7-13 Nisan Kalp Haftasında kalp hastalıklarından korunmaya yönelik bilgiler verdi.

Erkeklerin kadınlara göre daha çok risk altında olduğunu belirten Özler, “Kalp hastalıkları açısından erkeklerin kadınlara göre daha çok risk altında olduğunu söyleyebiliriz; ancak sigara içen kadınlarda bu risk oranı eşittir. Menopoz dönemi sonrası erkek ve kadınlar arası bu risk oranı eşitlenmektedir. Kadınlık hormonu, kalp damar hastalıklarına karşı kadınları koruyan bir kalkandır.” şeklinde konuştu.

Kalbin hastalığın türüne göre belirtiler gösterdiğini ifade eden Özler, “Örneğin; kalp kapak hastalıklarında çarpıntı, nefes darlığı yakınmaları ön planda olmaktadır. Kalp damar hastalığı olan kişilerde ise hareketle gelişen göğüs, kol ve sırt ağrıları ilk ve önemli bulgulardır. Bu hastalıkların oluşmasında genetik geçiş, yaş ve cinsiyet faktörlerinin yanı sıra; şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, kötü beslenme, sigara içmek, hareketsiz yaşam, stres kalp hastalığının en önemli nedenleri arasındadır.” şeklinde konuştu.

Gençlerinde risk altında olduğunu kaydeden Özler, “Genç yaşta sıklıkla doğumsal kalp hastalıkları ve ritim bozuklukları veya çocukluk çağlarında geçirilen enfeksiyonlara bağlı gelişen kalp rahatsızlıkları gözlemlenmektedir. Ancak son yıllarda kötü beslenme alışkanlıkları, sigara tüketiminin artması, hareketsiz yaşam koroner kalp hastalıklarını genç yaşlarda görünür hale getirmiştir. Bunun için özellikle spor yapacak kişilerin spora başlamadan önce mutlaka kalp kontrolünden geçmeleri gerekmektedir.” diye belirtti.

Kalp sağlığı açısından yapılması gerekenleri aktaran Özler, “Eğer her gün yarım saat yürüyüş yapmıyorsanız; beden ve ruh sağlığınız açısından sporu yaşam tarzı olarak benimsemediyseniz; akşam yemeklerinizi belirli bir saatte ve çok ağır olmayan yiyeceklerle yapma felsefesini benimsemediyseniz kalp sağlığınız tehlike altındadır.” dedi.
CİHAN

Yorumlar