Kalbi duran annelerinin organlarını bağıladılar

Medical Park Samsun Hastanesi’nde yatan Zeynep K.'nın beyin ölümü gerçekleşince ailesi organlarını bağışladı.

Google Haberlere Abone ol
Kalbi duran annelerinin organlarını bağıladılar

Medical Park Samsun Hastanesi’nde yatan Zeynep K.'nın beyin ölümü gerçekleşince ailesi organlarını bağışladı.

Amasya’da yaşayan 59 yaşındaki Zeynep K.’nın evde kalbi durdu ve Amasya’dan Medical Park Samsun Hastanesi yoğun bakımına sevk edildi. Bir hafta yoğun bakımda yatan kadının beyin ölümü gerçekleşince ailesi ile görüşülüp organ bağışı yapılması konusunda bilgilendirildi. Ailesinin de onay vermesi ile böbrekleri ve korneaları alınan Zeynep K.’nın organları Türkiye’nin çeşitli hastanelerinde organ nakli olmayı bekleyen hastalara gönderildi.

Organ bağışı ile ilgili süreç, Organ Nakil Samsun Bölge Koordinasyon Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak ve Medical Park Samsun Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Uzm. Dr. Fazlı Büyükgöz ile koordineli bir şekilde yürütüldü. Organ bağışı, Samsun’daki özel hastaneler içinde ilk kez Medical Park Samsun Hastanesi’nde yapıldı.

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Yaklaşık 29 bin kişi organ nakli bekliyor. Bu kişilerin bir kısmı hayatlarını kaybediyor. Organ bağışı ile insanlar hayata tutunabiliyorlar. Biz de toplum olarak organlarımızı bağışlayarak destek olmalıyız. Bilindiği üzere, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar dünyada olduğu gibi, ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından birisidir. İleri derecede kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan bazı hastaların tedavileri ancak organ nakli ile mümkün olabilmektedir.” şeklinde konuştu.

Organ Nakil Samsun Bölge Koordinasyon Sorumlusu Kazak ise “İlimizde görsel ve yazılı basınımızın destekleriyle çeşitli spot filmler eğitim programları yapılıyor broşür ve dökümanlarla vatandaşlarımızın organ bağışına karşı duyarlı hale gelmesine katkı sağlıyoruz ayrıca Doktorlarımız ve Sağlık personelimize eğitimler verilerek Organ Bağışının artırılmasına önem verilmektedir. Kişinin beyin ölümünün oluşması sonucu, ailenin tüm acılarına rağmen yaptıkları görüşmede organ bağış yapmayı kabul ettiler. Kişinin 2 böbrek ve korneaları Türkiye’nin çeşitli hastanelerinde ihtiyacı olan hastalara nakil edildi. Burada en önemli olan ailenin göstermiş olduğu örnek davranıştır.” diye konuştu.

Medical Park Samsun Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Hakan Özcan, Türkiye'de yaklaşık 40 bin kronik böbrek yetmezliği hastası bulunduğunu, haftanın üç günü diyaliz cihazına bağlı olarak böbrek nakli olabilmek umuduyla yaşamını sürdürmeye çalıştığını hatırlattı. Özcan, şunları dile getirdi: "Bu hastaların yılda sadece yüzde 8-9’u bu imkana kavuşabilmektedir. Duyarlı bir ailenin beyin ölümü gerçekleşmiş hastasının organlarını bağışlaması, İstanbul’da böbrek nakli bekleyen bir hastaya can vermiştir. Herkesin, kendisinin veya bir yakınının bir gün organa ihtiyacı olabileceği ihtimalini gözardı etmeden organ bağışı konusunda daha duyarlı olması gerekmektedir.”

Herkesin bir gün bir yakını ya da kendisinin aynı duruma düşebileceğini hatırlatan Uzm. Dr. Fazlı Büyükgöz şöyle konuştu: “Her insan bir gün ölecek, ölürken organ ihtiyacı olan başka insanların dertlerine deva olabilmek, geride kalan yakınlarımız için de bir nebze teselli olur. Ölümlerin çok az kısmı beyin ölümü gerçekleştikten sonra olur. Bu ise organ nakli yapmak ve başkalarının hayat bulmasına yardımcı olmak için bir şanstır.” CİHAN

Yorumlar