Kahramanmaraş'taki Suriyeliler kırmızı ışığa umut bağladı

Kahramanmaraş Elbistan’a yerleşen Suriyeliler, yaşamlarını sürdürebilmek için sinyalizasyonun kırmızıya dönmesini bekliyor. Mülteciler duran araçlardan para talebinde bulunuyor. Devletin resmi rakamlarına göre, sadece Kahramanmaraş’ta...

Google Haberlere Abone ol
Kahramanmaraş'taki Suriyeliler kırmızı ışığa umut bağladı

Kahramanmaraş Elbistan’a yerleşen Suriyeliler, yaşamlarını sürdürebilmek için sinyalizasyonun kırmızıya dönmesini bekliyor. Mülteciler duran araçlardan para talebinde bulunuyor. Devletin resmi rakamlarına göre, sadece Kahramanmaraş’ta 15 bin’i aşkın Suriyeli Çadır Kent’te ikamet ediyor. Bu rakam, il merkezi ve ilçelerdeki kalıcı konutlarda ikamet edenlerle birlikte katlanıyor.

Belediye ve sivil toplum kuruluşlarının yardımlarına rağmen Elbistan’ın yoğun caddeleri üzerinde ortaya çıkan Suriyeli vatandaşlar, trafiğin durduğu bölümlerde yola çıkıp şoförlerden para talebinde bulunuyor. Israrlı talep zaman zaman mültecilerle araç sahiplerini karşı karşıya getiriyor. Savaş halinden kaçıp Elbistan’a gelen ve güvenlik güçleri tarafından çadır kentlere yönlendirilen mülteci sayısının 500’ü geçtiği öğrenildi.

KAHRAMANMARAŞ’A 15 BİN 404 KİŞİ SIĞINDI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na göre Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Mardin, Malatya, Adana, Kilis’te 15 çadır kent ile 5 konteyner kentte 214 bin 859 Suriye vatandaşı bulunuyor.

Suriye'de, 2011 yılı Nisan ayı içerisinde başlayan iç karışıklıklar nedeniyle bugüne kadar Türkiye’ye gelen Suriyeli sayısı 433 bin 930 kişi Türkiye’ye gelirken, 229 bin 71 kişi ülkesine döndü. Başbakanlık AFAD tarafından 10 ilde kurulan kamplarda, iki yılı aşkın süredir Suriye vatandaşlarının her türlü insani yardım ihtiyacı karşılanıyor. Hatay'da 15 bin 42, Gaziantep'te 34 bin 72, Kilis'te 37 bin 412, Şanlıurfa'da 69 bin 242, Kahramanmaraş'ta 15 bin 404, Osmaniye'de 9 bin 135, Adıyaman'da 10 bin 53, Adana'da 11 bin 855, Mardin'de 5 bin 238, Malatya'da 7 bin 207 kişi, hastanedeki yaralılar ve refakatçilerle birlikte Türkiye'de toplam 214 bin 859 Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Öte yandan, bugüne kadar Suriyeli sığınmacılar için 1 milyar 639 milyon 710 bin 538 TL harcandı.

YETKİLİLER UYARIYOR: KAYIT ALTINA ALINMALI

Bu arada, yetkililer, bölgeye yerleşen ya da herhangi bir iş yerinde çalışmaya başlayan Suriyeli mültecilerin kayıt altına alınması gerektiğini belirtiyor. Mültecilerin yardım alabilmesi ya da sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için kayıt altında bulunması gerektiğine işaret eden yetkililer, bu bağlamda vatandaşların da duyarlı olması gerektiğini belirttiler.

CİHAN

Yorumlar