Kahramanmaraş'ta buğday tarlada çürüdü

Türkiye’nin en önemli hububat merkezlerinden biri olan Kahramanmaraş Elbistan Ovası’nda buğday, kuraklık yüzünden tarlada çürüdü.

Google Haberlere Abone ol
Kahramanmaraş'ta buğday tarlada çürüdü

Türkiye’nin en önemli hububat merkezlerinden biri olan Kahramanmaraş Elbistan Ovası’nda buğday, kuraklık yüzünden tarlada çürüdü. Sulu alanlarda bile çürüme meydana gelince çiftçiler, Ziraat Odası Başkanlığı’na akın etmeye başladı. Yetkililerse bitirilmeyen barajlardan şikayetçi.

Türkiye çok önemli bir süreçten geçiyor. Kuraklık dolayısıyla Türkiye’nin bir çok bölgesinde barajlarda su oranı azaldı, göllerde kurumalar meydana geldi. Yağışların da olmaması dolayısıyla çiftçiler yağmur duasına çıktı.

Kuraklığın vurduğu en önemli merkezlerden biri de hububat ambarı olan Elbistan Ovası. Elbistan Ovası'nda çiftçilerin büyük bir umutla tarlalarına ektikleri buğday, yağışların olmaması ve çimlenme sorunu dolayısıyla tarlada çürümeye başladı. Ovanın bir çok bölgesinden çürüme şikayetiyle çiftçiler, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ziraat Odası Başkanlığı’na akın etmeye başladı. Teknik elemanlar ikinci ürün noktasında çiftçileri yönlendirirken, çiftçilere genelde arpa ekmeleri tavsiye ediliyor.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut, kıraç alanların büyük bölümünde buğdayların çürüdüğünü belirtip, "Öyle ki sulu alanlarda bile çürümeler yaşanmaya başladı. Geçtiğimiz yıl hububat rekoltemiz 200 bin ton dolayında idi. Kuraklık dolayısıyla bu rakam 100 bin tonun bile altına düşebilir. Çiftçilerimiz kış yağışlarından yeterince faydalanamadı. Ürünler tarlada çürüdü. Yeni ürün eken çiftçilerimiz umudunu yaz yağmurlarına bağladı. İnşallah yaz yağmurları istediğimiz gibi olur” görüşünü aktardı.

BARAJLARIN ACİL TAMAMLANMASI LAZIM

Elbistan Ovası’nın bereketli topraklarının altında bulunan linyit kömürünün bölge tarımı için dezavantaj teşkil ettiğini hatırlatan Bulut, “Elbistan Ovası bereketli toprakları sayesinde Türkiye’ye hububat desteği verdi. Bölgede şeker pancarı yetişti, şeker üretimi yapıldı. Şimdi tarım ağırlıklı bölge olmaktan çıkıp enerji havzası olma yolunda. Her geçen gün kömür üretimine dönük yatırımlar artıyor. Santraller kuruluyor. Bölgenin tarımsal kimliği kayboluyor.” bilgisini verdi.

Bulut şunları kaydetti: “Elbistan Ovası’nın kuraklık tehlikesinden etkilenmemesi yada çok az oranda etkilenmesi için en önemli avantajımız akarsularımızdı. Ancak barajlar tamamlanmadığı yada yapılmadığı için bu avantajlardan yararlanamıyoruz. Eğer bu barajlar tamamlanmış olsaydı verimlilik oranı yüzde 20 oranında artardı. Hükümetler çözüm için ancak bu barajları yaparsa verimliliği sağlar.” CİHAN

Yorumlar