Kahramanmaraş'ta Avrupa'nın en en zengin endemik bitki dersi veriliyor

Türkiye'nin zengin bitkisel tür çeşitliliğine sahip illerinden Kahramanmaraş’ta, biyolojik çeşitliliğin korunabilmesi ve tanıtımın yapılabilmesi amacıyla öğrencilere endemik bitki dersi veriliyor.

Google Haberlere Abone ol
Kahramanmaraş'ta Avrupa'nın en en zengin endemik bitki dersi veriliyor

Türkiye'nin zengin bitkisel tür çeşitliliğine sahip illerinden Kahramanmaraş’ta, biyolojik çeşitliliğin korunabilmesi ve tanıtımın yapılabilmesi amacıyla öğrencilere endemik bitki dersi veriliyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Kahramanmaraş Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan projeyle ilk ve orta dereceli okullarda eğitim gören öğrenciler, Kapıçam Tabiat Parkı Botanik Bahçesi'nde endemik bitki dersleri görüyor. Ziraat mühendisleri gözetiminde bahçeyi ziyaret eden öğrenciler, bölgede yetişen endemik türler ile nesli tehdit altındaki bitkileri yakından tanıma fırsatı buluyor. Ayrıca öğrencilere türlerin korunması için botanik bahçe içerisinde oluşturulan merkezde günü birlik ders veriliyor.

Kahramanmaraş’ta şimdiye kadar 2 bin 500 çiçekli bitki türünün tespit edildiğini söyleyen Doğa Koruma ve Milli Parklar Kahramanmaraş Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Dilek Güler, bu türlerden 500’ünün endemik olduğunu belirtti. Türkiye’de yetişen endemik türlerin tabiatta bilinçsiz kesim ve yangın gibi insan faktörleri yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu aktaran Güler, bu olumsuz faktörlerin önlenmesi amacıyla öğrencilere eğitim seminerleri düzenlediklerini kaydetti.

Öğrencilere doğa ve ağaç sevgisi aşıladıklarını ifade eden Güler, “Öncelikli hedefimizde ilk ve ortaokul öğrencileri var. Milli Eğitim Müdürlüğünden aldığımız okul listeleriyle öğrencilerimiz Kapıçam’da oluşturulan botanik bahçe içerisindeki doğa tanıtım merkezine getiriyoruz. Endemik bitki ve 400 tür ağaç çeşidinin yer aldığı bahçemizde bitkilerin tanıtımı yapılıyor. Amacımız insanlara küçük yaşta doğa, hayvan ve çevre sevgisini aşılamak.” diye konuştu.

Türkiye'de, yaklaşık 10 bin bitki türünün yetiştiğini bu bitki türlerinden 3 bininin ise endemik olduğunu vurgulayan Güler sözlerine şöyle devam etti: “Bu özelliği ile Türkiye, tüm Avrupa'dakinden daha fazla endemik bitki türüne sahiptir. Bunun sebepleri arasında Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasındaki konumu, dağlık yapısı, üç iklimi birden barındırması ve sulak bir yerde bulunması yatıyor.”

Seminere katılan Saadet Arifioğlu Orta Okulu 6. sınıf öğrencilerden Mislina Yurdagül, çevrelerinde yetişen endemik bitki türlerini öğrendiklerini belirtti. Tabiattaki birçok bitki türünün insanlar tarafından yok edildiğini dile getiren Yurdagül, türlerin korunması için arkadaşlarına uyarıda bulunacağını söyledi. CİHAN

Yorumlar