Kahramanmaraş'ta 30 Metre'lik Obruk Oluştu

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Doğan Mahallesi’nde 5 metre çapında 30 metre derinliğinde obruk oluştu.

Google Haberlere Abone ol
Kahramanmaraş'ta 30 Metre'lik Obruk Oluştu

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Doğan Mahallesi’nde 5 metre çapında 30 metre derinliğinde obruk oluştu. Çöküntü sebebiyle okul bahçesinin bir kısmı ile yolun bir kısmında çukur meydana geldi. Beton bahçe duvarı ve beton yol altı oyularak askıda kalırken, kaldırım ise göçtü.

Elbistan'ın Doğan Mahallesi’nde Doğansite İlkokulu’nun bahçesinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yaşanan göçükte ağız genişliği 5 metre, derinliği ise yaklaşık 30 metre olan bir çukur oluştu. İlginç olay gece saat 03.30 civarında meydana geldi. Yaklaşık 15 metre boyundaki bir ağacı da yutan göçüğün gece meydana gelmesi ve okulun yanından geçen yolun beton olması sayesinde büyük bir facianın eşiğinden dönüldü. Gece yoldan geçen araçların beton yol sayesinde çukura düşmekten kurtulduğu belirtiliyor.

Genellikle Konya’da yaşanan ve yatay veya yataya yakın tabakalı kireçtaşlarında bulunan yeraltı nehirlerinin veya aktif mağara tavanlarının çökmesi sonucu derin çukur olarak tanımlanan obruk sonrasında okul bahçesinde yer yer çatlaklar meydana geldi. Güvenlik gerekçesiyle okul boşaltıldı. Doğan Mahallesi Muhtarı Ercan Ceran ve diğer yetkililer bölgeyi güvenlik şeridi içerisine aldı.

Olayın tek görgü şahidi olan okulun görevlisi Mehmet Ali Özdemir, gece saat 03.30 civarında bir gürültü duyduğunu, dışarı baktığında ise büyük bir toz bulutu gördüğünü söyledi. Özdemir, “Karşı apartmandan baktığımda duman kalktığını gördüm. Aşağı inip buraya geldiğimde durumla karşılaştık. Ne olduğunu biz de anlayamadık. Deprem oldu sandık. Panikledik. Toprak tamamen göçmüştü. 25-30 metre derinliği var. Kocaman ağacı komple yutmuş.” dedi.

Doğan Mahallesi Muhtarı Ercan Ceran ise yaşanan ilginç olayda ölüm ya da yaralanma olmamasının tek tesellileri olduğunu söyledi. Ceran, “Haberim olur olmaz olay yerine geldim. Herhangi bir ölü ya da yaralı yok. Yetkililere bilgi verdim. Burada daha önceden bir mağara olduğu söyleniyordu. Belki orası göçmüştür.” şeklinde konuştu.

Okulda ve olay yerinde inceleme yapmak üzere bölgeye gelen İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Çelik, AEL’de görevli jeoloji mühendislerinin tavsiyesi doğrultusunda okulun bugün tatil edildiğini açıkladı. Çelik, “Bugün saat 03.30 civarlarında Doğansite İlkokulumuzun hemen yanında sebebi henüz bilinmeyen nedenle yaklaşık 20-30 metreye varan bir derinlikte ve uzunluğunun ne kadar olduğunu bilemediğimiz bir durum oluşmuş. Biz şu an için tedbir amacıyla öğrencilerimizi okula almadık. Bundan sonraki süreci işletmemizin mühendislerinin yaptığı inceleme sonrasında değerlendireceğiz.” açıklamasında bulundu.

Olay yerine intikal eden Elbistan İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler, alt kısmı tamamen çöken yolu ve bölgeyi araç ve yaya trafiğine kapattı. Doğansite İlkokulu’nun bahçesinde meydana gelen göçük, öğrencilere ve öğretmenlere korku dolu anlar yaşattı.

Öte yandan obruk, karstik arazilerdeki mağara ve galeri gibi yer altı boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan derin çukurlar olarak ifade ediliyor. Derinliği ve genişliği bir metreden yüzlerce metreye değişen bu oluşumların içi genellikle suyla dolu oluyor. Obruklar karst arazi denilen, genelde suyun kolayca eritebildiği kireçtaşları ve karbonatlar içeren düzlüklerde görünüyor. Bu tabakalarının eriyerek meydana getirdiği derin çukurların yeraltı sularıyla dolmasıyla veya yeraltı mağaralarının tavanlarının çökmesiyle oluşuyor. Obruklar genellikle Konya’da görülüyor. 

Yorumlar