Kadışehri süt toplama merkezi ile süt üretimi artırılacak

Yozgat Kadışehri Kaymakamlığı'nca Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’na (ORAN) sunulan proje kapsamında finanse edilen süt toplama merkezinin faaliyete geçmesiyle ilçede süt üretiminin artırılması planlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Kadışehri süt toplama merkezi ile süt üretimi artırılacak

Yozgat Kadışehri Kaymakamlığı'nca Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’na (ORAN) sunulan proje kapsamında finanse edilen süt toplama merkezinin faaliyete geçmesiyle ilçede süt üretiminin artırılması planlanıyor.

ORAN Kalkınma Ajansı’na 2013 yılında sunulan yaklaşık 138 bin TL bütçeli proje ile kurulan süt toplama merkezi, ilçe merkezi ve Halıköy beldesi ile 26 köydeki çiftçilerin sütünü toplayacak. Proje ile süt toplama ağının ve merkezinin sürdürülebilir gıda güvenliği sistemi ISO 22000’e adapte edilmesi amaçlanıyor. Süt toplama merkeziyle sütün toplanması, taşınması, karıştırılması, depolanması ve sevkiyatı sağlanacak. Mülkiyeti kaymakamlığa ait olan merkez, Kadışehri Süt Üreticileri Birliği tarafından işletilecek.

Kadışehri Kaymakamı Ali Doğan, süt toplama merkezinde yaptığı inceleme sonrası yaptığı açıklamada, süt toplama merkezinin faaliyete başlamasıyla süt hayvancılığının gelşmesine katkı sağlanacağını ifade etti. Kaymakam Doğan, "20 Aralık 2013 tarihi itibariyle Süt Toplama Merkezi Projesi tamamlandı. 2014 Şubat sonu itibariyle vatandaşlarımızın sütleri toplanmaya başlanacak. Süt üretiminde yüksek verimin sağlanması için çiftçilerimizin kaliteli damızlık hayvanları kullanmaları gerekiyor. Bu amaçla çiftçilerimizin ellerinde bulunan yerli ve melez hayvanlardan vazgeçip sütçü özelliği ön planda olan Holstein, Montofon, Simental gibi ırkları tercih etmeleri tavsiye ediyoruz. Sütünün alınmasını isteyen vatandaşlarımız birliğe üye olmak zorundalar. Üye olmak isteyen çiftçilerimizden bir defaya mahsus 115 TL giriş ücreti alınacak. Sadece üye olan çiftçilerimiz, birliğimizin imkânlarından yararlanabilecek. Üye olmayan çiftçilerimiz bu imkânlardan yararlanamayacak olup, bu çiftçilerimizin sütleri birliğimizce toplanmayacak. Birliğimize üye olan çiftçilerimiz süt toplama faaliyeti, suni tohumlama faaliyeti, danışmanlık faaliyeti, sağım makinesi ve ekipman desteği, yem gübre desteği ve yem bitkisi tohumluğu desteği imkanlarından faydalanacaktır." dedi.

Çiftçilerin, kamu desteklerinden yararlanacağını söyleyen Doğan, "Birliğe üye olan çiftçilere tarım ve hayvancılık projeleriyle destek verilecek. Birliğimizin bütün faaliyetleri kaymakamlığımız malmüdürlüğü ve ilgili birimlerince denetlenecek. Üye çiftçilerimiz, talep etmeleri halinde süt sığırcılığı konusunda yetiştirilmek üzere çeşitli eğitimlere gönderilecek. Birlik hesabında biriken ortak para yine çiftçilerimiz için kullanılacak." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar