Kadir Topbaş'ın istifası en çok CHP'de yankı buldu

Kadir Topbaş'ın İBB başkanlığından istifa etmesi en çok CHP kanadında yankı buldu. CHP'liler Kadir Topbaş'ın neden istifa ettiğini sorguluyor. CHP'li Gürsel Tekin, Topbaş'ın yanında olduklarını belirtirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, Topbaş'ın neden istifa ettiğinin açıklanması gerektiğini savundu.

Google Haberlere Abone ol
Kadir Topbaş'ın istifası en çok CHP'de yankı buldu

Sonhaberler | Haber Merkezi 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'ın istifa etmesi en çok CHP kanadında yankı buldu. CHP'den Kadir Topbaş'ın istifasıyla ilgili açıklama üstüne açıklama geliyor. CHP Milletvekili Gürsel Tekin, Topbaş'ın arkasında olduklarını belirtirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Kadir Topbaş'ın neden istifa ettiğini sorgulayan bir açıklama yaptı. Torun, Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplaması için Topbaş'ın istifasına ilişkin sorular sordu. 

İLK AÇIKLAMA GÜRSEL TEKİN'DEN 

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın istifasıyla ilgili, "Sayın Kadir Topbaş, kendi partililerin sana kumpas kuruyorlar. Cesur ol ve kararı idare mahkemesine taşı. Yanındayız." dedi. Kişisel Twitter hesabından paylaşımda bulunana Tekin, "Sn.Kadir Topbaş, “Ali Müfit Gürtuna'dan emanet aldım” dediğiniz şehri emanet edemeden gittiniz. İstanbul bizim sevdamız, sahipsiz değildir.." diye yazdı.

Tekin'in paylaşımları şöyle: "Sayın Kadir Topbaş, kendi partililerin sana kumpas kuruyorlar. Cesur ol ve kararı idare mahkemesine taşı. Yanındayız..." "Sn.Kadir Topbaş, “Ali Müfit Gürtuna'dan emanet aldım” dediğiniz şehri emanet edemeden gittiniz. İstanbul bizim sevdamız, sahipsiz değildir.."

SEYİT TORUN'DAN BAŞBAKAN YILDIRIM'A TOPBAŞ SORULARI

Öte yandan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın istifası üzerine yaptığı yazılı basın açıklamasında, “Başbakan Sayın Binali Yıldırım'a acil çağrımızdır; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın niçin istifa ettiği hemen açıklanmalıdır" ifadelerine yer verdi.

Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un yazılı açıklaması şöyle: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş belediye başkanlığı görevinden istifa etmesi dramatik bir gelişmedir. İstifa eden her hangi bir devlet görevlisi ya da siyasi değildir; 2004 yılından bu yana Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’u yönetme görev ve sorumluluğunu yüklenmiş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıdır. Dahası; kendisi 2014 yılında 2019 yılına kadar İstanbul’u yönetmek için yetki almışken ve bu görevin tamamlanmasına 1.5 yıl varken istifa etmiş; etmek durumunda kalmıştır.

Son günlerde büyükşehir belediye meclisinde bazı dosyaların Kadir Topbaş’a rağmen geçmesinin istifayı getirdiği yönünde bilgi ve yorumlar medyaya yansımış bulunmaktadır. Bu gelişme istifaya götüren son nokta olabilir; ancak ortada bir kaç dosya ile açıklanamayacak bir durum vardır.

Yakın dönemde AKP üst yönetiminin Kadir Topbaş’ın da içinde olduğu bazı belediye başkanlarından rahatsız olduğu ve görevden çekilmelerinin isteneceği bilgisi medya organlarına yansımıştır. Son dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimine ve aldığı kararlara, Kadir Topbaş’ın otoritesini kıracak biçimde, AKP Genel Merkezi tarafından müdahale edildiği de bilinmektedir. Açıkça görülmektedir ki, bugün itibariyle, halkın oyları ile İstanbul’u yönetmek için büyükşehir belediye başkanlığına seçilmiş bir büyükşehir belediye başkanı, AKP Genel Merkezi tarafından görevden el çektirilmiştir.

Bu bilgi ve değerlendirmelerin ışında; seçilmiş bir belediye başkanının parti içi çekişmeler neticesinde görevi bırakmak zorunda bırakılması demokratik değerler açısından kabul edilebilir değildir. Öte yandan, eğer ortada Kadir Topbaş’ın görevi bırakmasını gerektirecek nitelikte gerekçeler varsa, böylesi bir durumda da, sayın Başbakan ve İçişleri Bakanı’nın kamuoyunu bu gerekçeler konusunda ivedilikle bilgilendirmesi ve gerekli yasal süreçleri başlatması gerekir.

Ne yazık ki AKP parti sözcüsü Mahir Ünal, yaptığı resmi açıklamada bu olağanüstü istifayı, “kavgasız gürültüsüz bir nöbet değişimi diyerek geçiştirmeye yeltenmektedir. Hatırlatmak isteriz ki; demokrasilerde, seçimle gelmiş yöneticilerin nöbet değişimi bir sonraki seçimde olur; aksi bir durumun kabul edilmesi mümkün değildir.

Dolayısıyla, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın istifası ne kişisel bir olay, ne de parti içi bir mesele, ne de nöbet değişikliği olarak geçiştirilemez. Açıktır ki; ortada en büyük şehrin belediye başkanın istifaya götüren hayati bir sorun vardır; sayın Başbakan, şimdi çıkıp bu büyük sorunun ne olduğunu açıklamak göreviyle karşı karşıyadır. Aksi taktirde; yapılan bu müdahale, demokratik mekanizmaları hiçe sayan bir başka AKP darbesi olarak tarihe geçecektir.”

Yorumlar