'Kadınlarımız her alanda aktif rol almalıdır'

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, toplumun temeli aile, ailenin temeli kadın olduğunu ifade ederek, “Ülkemizde kadınlar eğitim, ekonomi, siyaset ve toplumsal hayatın her alanında aktif rol almaktadır” dedi.

Google Haberlere Abone ol
'Kadınlarımız her alanda aktif rol almalıdır'

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, toplumun temeli aile, ailenin temeli kadın olduğunu ifade ederek, “Ülkemizde kadınlar eğitim, ekonomi, siyaset ve toplumsal hayatın her alanında aktif rol almaktadır” dedi.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Düngün, açıklamasında, şu ifadelere yer verdi; “1857 yılında daha iyi iş koşulları için ayaklanan 40 bin dokuma işçisine polisin müdahalesi sonucu, 129 kadının hayatını kaybetmesinin üzerinden 50 yıl geçtikten sonra, 1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına “International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü” olarak anılması önerisi getirilmiş ve oy birliğiyle kabul edilmiştir. 2. Dünya savaşından sonra 1960‘lı yıllarda ABD’de de kutlanmaya başlamasının ardından bütün dünya da hızla benimsenmiş ve 1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından da kabul edilmesiyle resmiyet kazanmıştır. Aslında bundan yüzyıllar önce İslam Dininin Yüce Peygamberi “Veda Hutbesi”nde insanların birbirleri üzerinde olan haklarından ve özellikle de kadınların haklarından tarihi anlamda ilk kez resmi olarak bahsetmiş ve 1400 yıl önce kadın hakları ile ilgili ilk yazılı kuralları oluşturmuştu. Yine 20. yüzyılın başında Ulu önder Atatürk, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere, pek çok hakkı kanunlara dayandırarak verirken, bu konuda dünyanın pek çok ülkesine de ilham kaynağı olmuştur.”

Vali Orhan Düzgün, bütün insanlık olarak, duygu dünyamıza bir göz atacak olduğumuzda, kadınlarımızın, fiziksel olarak narin yaradılışlarının altında aslında, engin bir dayanıklılık, üretkenlik ve derinlik barındırdıklarını görmek, hiç te zor olmayacağını söyledi. Düzgün, “Bu özelliklerinden dolayı, kadınlarımız insanlığın kalbi, duygusu, estetiği, hatta hayatın temel anlamlarındandır. Bu duygu ve düşüncelerle yaşamımızın her anında varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda bizden desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren, ailenin ve toplumun temel taşı annelerimizin, şehit ve gazilerimizin eş ve annelerinin, dünyayı sevgi ile dolduran tüm kadınlarımızın “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü kutluyorum” dedi.
CİHAN

Yorumlar