Kadınlara Özel 'Pembe İnternet Kafeler' Geliyor

Sadece kadınlar ve 16 yaşından küçük çocukların girebileceği pembe internet kafeler '2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı'na girdi.

Google Haberlere Abone ol
Kadınlara Özel 'Pembe İnternet Kafeler' Geliyor

Sadece hanımların kullanabileceği 'pembe otobüs' projesi geçtiğimiz sene gündeme gelmiş ama reaksiyon toplamıştı.

Şimdi de yalnızca hanımların girebileceği internet kafeler yaşama geçirilmeye hazırlanıyor. Kalkınma Bakanlığı, 2015-2018 için Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında 'İnternet Kafelerin Şartlarının İyileştirilmesi Eylemi' bulunuyor. Bu kapsamda internet kafeler için hazırlanmakta bulunan en dikkat çeken maddede, 'İnternet kafelerin kullanımını teşvik etmek için kadınlara özel, 16 ıslak altı çocuklara yönelik, yalnızca internet benzeri değişik işletme modelleri değerlendirilecektir' deniliyor.

Böylece kadınlar ve 16 ıslak altı minikler için hususi internet kafeler açılacak. Eylem planı kapsamından söz konusu maddenin bulunduğu küme 2015 yılında yaşama geçirilecek.

İRAN VE AFGANİSTAN'DA ÖRNEKLERİ VAR

Kadınlara hususi internet kafeler ilk şekilde İran'da açıldı. 2007 yılında yaşama geçirilen yalnızca hanımların girebildiği internet kafe işletmeleri dünyadan iri reaksiyon toplamıştı. İran Hükümeti sebebi ile Tahran'da açılan bu internet kafe için yetkililer, internet kafelerde beylerin porno muhteviyatlı sitelere girdiklerini ve bundan da hanımların huzursuz olduğunu öne sürmüştü.

Kadınlara hususi başka bir internet kafe de 2012 yılında Afganistan'da açıldı. Afganistanlı bir küme hanım aktivist sebebi ile yaşama geçirildi. Afganistan'da hanımların gidebileceği bir internet kafe olmadığını anlatım eden grubun sözcüsü Sahar Gul, ülkedeki internet kafelerin hemen hemen hepsinin erkeklerle dolduğunu ve hanımların rahatlıkla internete giremediğini anlatım etti. Her iki ülkede de kadınlara hususi internet kafe işletmelerinin sayısı artmaya devam ediyor.

İNTERNET KAFELERE OTEL GİBİ YILDIZ VERİLECEK

Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı kapsamından internet kafelere ciddi düzenlemeler yapılacak. İnternet kafe işletmecileri, uzmanlar sebebi ile belirlenen bir eğitim içeriği üstünden sertifikalı eğitimlerden geçirilecek. Yapılan sınıflandırmanın peşinden internet kafelerin, gereksinim bulunan alanlarda kamu, mahalli yönetimler ya da STK'lar sebebi ile verilen yaygın bilişim eğitimleri için mekân şekilde kullanılabilmesine yönelik tedbirler alınacak. Belirlenen standartları taşıyan internet kafeler, otellerde bulunduğu benzeri yıldız sistemine oranla puanlanacak. Bu yıldızlar, internet kafelerin aydınlatma, havalandırma, büyüklük, bilgisayarların donanım ve yazılım kapasitesi, engellilere uygunluk benzeri kriterlere oranla verilecek. Bu yıldızlar ise rahatlıkla görünecek biçimde alıcıların bilgisine sunulacak.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar