Kadınlara aile içi iletişim ve internet bilinci semineri

Yapılan araştırmalarda, aile içi iletişimin iyi olduğu ailelerde, aile fertlerinin hem ruh hem beden sağlıklarının daha iyi olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Kadınlara aile içi iletişim ve internet bilinci semineri

Yapılan araştırmalarda, aile içi iletişimin iyi olduğu ailelerde, aile fertlerinin hem ruh hem beden sağlıklarının daha iyi olduğu belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün ‘Türkiye Yetişkin Öğrenme Projesi’ kapsamında Muş’ta ‘aile içi iletişim ve internet bilinci’ semineri verildi. Muş Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan kurslara katılan 200 kadın kursiyere yönelik seminer, Bakanlık Eğitim Uzmanı Hüseyin Erdoğan katılımıyla gerçekleşti.

Merkez İMKB Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda yapılan ‘Aile İçi İletişim ve İnternet Bilinci’ bilgilendirme seminerine Halk Eğitim Başkanı Hadi Taşakaya, Halk Eğitim Müdürü Savaş Bulan, Halk Eğitim Müdürlüğü idareci ve öğretmenleri ve 200 kadın kursiyer katıldı.
Bakanlık Eğitim Uzmanı Hüseyin Erdoğan tarafından verilen seminerde ‘İnternet bilinci, İnternet kullanımında dikkat edilmesi gerekenler, Özel bilgi paylaşmanın riskleri, facebook ve Twitter kullanımın sakıncaları’ konu başlıklarında internet bilincini geliştirme amaçlı bilgi verildi. Aile içi iletişim hakkında detaylı bilgi veren Erdoğan, “İnsan yaratılış nedeni ile tek başına yaşayamaz. Varlığını sürdürebilmek için geçmişten bu yana sürekli diğer insanlara ihtiyaç duymuştur. Diğer insanlarla birlikte olabilmenin en önemli aracı ise iletişimdir. Günümüzde ortaya çıkan başta kişiler arası ilişkilerdeki sorunlar ve bu sorunlara bağlı ortaya çıkan pek çok psikolojik bozukluğun temelinde iletişim becerilerindeki eksikliğin yattığı söylenebilir. Psikiyatri klinikleriyle, psikolojik danışmanlık merkezlerinden yardım almak için başvuranların önemli bir kısmını iletişim sorunlu insanlar oluşturuyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki aile içi iletişimin iyi olduğu ailelerde, aile fertlerinin hem ruh hem de beden sağlıkları daha iyi oluyor.” dedi.

“EVLİLİKTE İLK YILLAR MASKELER DÜŞÜYOR”

Evlilik öncesi gençlerin ilgisinin hep birbirlerine yönelik olduğu ve birbirlerini memnun etmeye çalıştığını kaydeden Erdoğan, “Evlenecekleri kişinin beklentilerini, ihtiyaçlarını, isteklerini düşünerek hareket ederler. Evlendikten sonra ise şahsi öncelikler ön plana çıkar, tarafların zaafları kontrolsüz hareketleri daha çok dikkat çeker. Aslında eşler birbirlerine karşı doğal davranmaya başlarlar. Evlilik öncesi eşlerin birbirlerine duyduğu ilgi ise evlilikten sonra başka alanlara yönelir. Bütün bunlar kişilerin evliliğe bakış açısını değiştirir ve ister istemez ilişkide krizler ortaya çıkmaya başlar. Eşlerin iletişim biçimi, birbirini anlama ve rol paylaşımı evliliğin ilk yıllarında şekillenir. Bu önemli dönemin sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi evliliğin temellerini sağlamlaştıracaktır.” diye konuştu.

Tek kişilik düşünme hakkında katılımcılara örnekler veren Erdoğan, şunları söyledi: “Hem evlenirim hem de canımın istediği gibi yaşarım.” düşüncesi ile hareket etmek evlilik mantığına tamamen ters düşmektedir. Boşanmaların büyük oranda evliliğin ilk yıllarında olmasının nedenlerinden en önemlisi evliliği tek kişilik algılamaktır. Olaylara, ilişkilere iki kişilik bakabilme becerisi kazanmak, birbirini anlayabilen, mutlu edebilen, paylaşabilen eşlerin birlikteliğini ortaya çıkarır.”

Erdoğan, evliliğin üç dönemine değinerek, “İlk dönemde eşlerin ilişkisinde romantik duygular hakimdir. Daha sonra, karşılıklı kişilik çatışmalarının yaşandığı dönem başlar. Eğer kişiler akıllı davranırlarsa bu dönemi aşarlar. Bu iki aşamadan sonra bağlılık dönemi gelir. Açık iletişim ve imalı iletişim, sen dili, hep huzursuzluk çıkarıyorsun, sen zaten hep böylesin, çok düşüncesizce davranıyorsun, bu saate kadar neredesin? Çocuklara bakmasını bilmiyorsun, bu kadar mı ilgisizsin? İnsan bir yardım eder, ne kadar çabuk sinirleniyorsun, ben dili, gerçekten hayal kırıklığına uğradım, eve geç kaldığın zaman çok merak ediyorum, seninle birlikteyken mutluyum, bu şekilde cevap verdiğin için üzülüyorum, üstelik bana saygı duymadığını düşünüyorum, duygular, sevgi dili; “Her insanın bir veya birden fazla sevgi dili vardır. Bunları bilerek kişilere veya eşlere yaklaşmak, doğru sevgi dilini kullanmak, sevgimizi göstermekte bize yardımcı olacaktır. Yani karşımızdakini sadece sevmek yetmez. Sevgimizi karşımızdakine ifade etmek ve doğru biçimde göstermek gerekmektedir. Bunun için de karşı tarafın sevgi dilini bilmek gerekir.” şeklinde bilgiler verildi. Daha sonra seminer soru cevap şeklinde devam etti.



CİHAN

Yorumlar