Kadınlar hastane, erkekler temizlik işi istiyor

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Elbistan Şubesi iş seçici işsizlerle dolup taşıyor. Yapılan müracaatlarda kadınlar hastanede, erkekler ise masa başı, bu olmaz ise temizlik hizmetlerinde görev almak istiyor.

Google Haberlere Abone ol
Kadınlar hastane, erkekler temizlik işi istiyor

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Elbistan Şubesi iş seçici işsizlerle dolup taşıyor. Yapılan müracaatlarda kadınlar hastanede, erkekler ise masa başı, bu olmaz ise temizlik hizmetlerinde görev almak istiyor. Yurt dışında çalışan sayısı ise her geçen gün artış gösteriyor.

İŞKUR Elbistan Şubesi'ne yetki alanı içerisinden 2013 yılının son 9 aylık döneminde toplam bin 70 kişi işsizlik sigortası başvurusunda bulundu, bunların 596’sına işsizlik maaşı bağlandığı belirtildi. 5 Nisan 2013 tarihinden itibaren Elbistan’da hizmet vermeye başlayan İŞKUR Elbistan Şubesi şimdiye kadar 8 bin 445 işsizin kaydını yaptı. Bu kayıtlardan 322 ancak tanesi işe yerleştirildi.

İŞKUR Elbistan Şube Müdürü Mustafa Akgül, işe yerleştirme konusunda yaşanan problemlere de değindi. Akgül, “Yetiştirilmek üzere personel isteyen kurumlara eleman göndermekte zorlanıyoruz. Çünkü kimse yetiştirilmek istemiyor.” dedi.

Toplum Yararına Çalışma Projesi için oldukça yoğun talep aldıklarını ifade eden Akgül, “Bize iş talebi için gelen bayanlar masa başı işi olmaz ise hastanelerde temizlik işini yerleştirilmek istiyor. Erkekler de de durum farklı değil. Erkekler ise yine masa başı işi olmaz ise temizlik hizmetleri üzerine faaliyet gösteren kurumlarda işe yerleştirilmek istiyor. Haliyle bu alanlarda ciddi bir yoğunluk yaşanıyor.” diye konuştu.

Elbistan, Nurhak, Ekinözü ilçelerinden gelenlere de hizmet verildiğini anlatan İŞKUR Şube Müdürü Mustafa Akgül, vatandaşların işsizlik sigortası ve işsizlik maaşları hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadığı için sıkıntı yaşadığını bildirdi. Akgül, “İşsiz kalan vatandaşlarımız 30 gün içerisinde işsizlik maaşı için müracaat etmeli. Aksi durumda geciktiği her gün için maaşından kesinti yapılır. Şuan itibariyle 6, 8 ve 10 ay maaş ödemesi yapılabiliyor. Tavan miktar ise 850 TL oranındadır.” bilgisini verdi.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

İŞKUR Elbistan Şube Müdürü Mustafa Akgül, bu konuda da şu bilgileri verdi: “Kendi istek ve arzusu dışında işsiz kalmak, gazeteci kendi istek ve arzusu ile işsiz kalsa da ödenek alır. İşsiz kalma tarihinden geriye doğru 3 yıl (1080 gün) içinde, SGK’ya en az 600 gün prim ödemiş olmak. Son 120 gün içinde kesintisiz çalışıyor olmak. Adına vergi kaydı veya Ltd. Şti. ortaklığı veya AŞ’de ortak+yönetim kurulu üyesi olmamak, Kendi çalışmaları ile emekli aylığı almıyor olmak. İşsiz kalma tarihinden itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a müracaat etmek ödenek almak için şarttır.”

ÖDENEĞİN HESABI NASIL YAPILIR?

    “600 gün primi olan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay, 1080 gün primi olan 10 ay, boyunca İŞKUR’dan işsizlik ödeneği alabilir. Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkıdır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 39’uncu maddesine göre on altı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçemez.” CİHAN

Yorumlar