'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi' hayata geçiriliyor

Ülke genelinde kadına yönelik yapılan şiddetin önüne geçmek için Jandarma Genel Komutanlığı tarafından uygulamaya konulan ve tüm kurumlarla birlikte koordineli bir çalışma içerisinde uygulanacak olan 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi' Y.

Google Haberlere Abone ol
'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi' hayata geçiriliyor

Ülke genelinde kadına yönelik yapılan şiddetin önüne geçmek için Jandarma Genel Komutanlığı tarafından uygulamaya konulan ve tüm kurumlarla birlikte koordineli bir çalışma içerisinde uygulanacak olan 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi' Yozgat’ta hayata geçiriliyor.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından uygulanan proje kapsamında 30 ilde düzenlenecek olan seminerlerin ilki Yozgat Grand Ser Otel'de yapıldı. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından uygulanan, Avrupa Birliği ve Türkiye'nin katkılarıyla 23 Temmuz 2013 tarihinde uygulamaya konulan 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi' kadına yönelik aile içi şiddet ile mücadele rol oynayan faktörler, şiddetin boyutları, yasal gelişmeler, başvuru mekanizmaları gibi konular değerlendirildi. Seminere; Yozgat Vali Vekili Kemal Şahin, İl Jandarma Komutanı Albay Recep Yalçınkaya, Cumhuriyet Başsavcısı Metin Durgun, Bozok Üniversitesi Rektörü Tamer Uçar, Proje Sorumlusu Jandarma Kurmay Albay Veli Turan, kaymakamlar, askeri personel, ilgili daire müdürleri katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Yozgat İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay Recep Yalçınkaya, Jandarma Genel Komutanlığı'nca yönetilen kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi konulu projenin Yozgat’ta ilk toplantısının yapıldığını belirtti. Albay Yalçınkaya, "Sahip olunan güç ve kudretin başka bir insana ya da gruba karşı uygulanması olan şiddet, sağlıklı bir toplum oluşmasının önündeki en önemli engellerden biridir. Bir başka varlık üzerinde mutlak denetim isteği ve bir başka varlığa oranla mutlak güçlülük deneyimi özellikle gerçek yaşamı üretkenlikten ve sevinçten uzak kişilerde ortaya çıkmaktadır. Toplumun geçmişten günümüze en çok şiddete maruz kalan kesimde kadınlar oluşturmaktadır. Kadına yönelik şiddet olgusuna toplumsal yaşamanın her aşamasında rastlanmaktadır. Kadına yönelik şiddet, kadının maddi ve manevi bütünlüğüne ağır zarar vermektedir. Bu nedenle kadının toplumsal yaşama aktif yaşamın önüne geçmekte, sosyal ve ekonomik kalkınma önünde bir engel oluşturmaktadır. Kadın erkek eşitsizliğinin devamına neden olmaktadır. Kadına yönelik çok önemli bir suçtur." dedi.

"ŞİDDET ASLA HAYATIN BİR PARÇASI DEĞİLDİR"

Şiddetin asla hayatın bir parçası olmadığını vurgulayan Yalçınkaya, "Şiddetten uzak bir yaşam her kadının hakkıdır. Jandarma kadına yönelik şiddetin karşısındadır. Kadına yönelik şiddet toplumun bütün kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesiyle önlenebilecek çok önemli ve çok boyutlu olarak sorun alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadına yönelik her tür şiddetin önlenebilmesi için kolluk, adalet, sağlık, sosyal hizmet ve çalışma gibi birçok sektörün, devlet, sivil toplum, medya ve özel sektör gibi birçok tarafın aynı hedefe yönelerek birlikte icra edecekleri uzun soluklu ve kararlı bir mücadeleye ihtiyaç vardır. Kadınlara şiddetin önlenmesi konusunda sorunların tespit edilmesine çözümlenmesine ve durumsal farkındalığın artırılmasına katkı sağlamasını umut ediyorum." diye konuştu.

Yozgat Vali Vekili Kemal Şahin de son yıllarda şiddete maruz kalan kadınlara yönelik önemli düzenlemeler yapıldığını söyledi. Şahin, "2012 yılında ülkemizde de ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun yürürlüğe girmiştir. Maalesef bu kanundan önce çok elimler olaylar yaşanmış, bir zorunluluk haline gelmiştir. Ama maalesef bu kanunda bunu çözdüğünü söyleyemeyiz, hale sürdüğünü görüyoruz. Bugün ilimizde de iki cenaze var. Bir genç önce nişanlısını öldürüp kendisi de intihar etti. Maalesef bu sorun aratarak devam etmektedir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için devlet ve sivil toplum kuruluşlarına görev düşmektedir." diye ifade etti.

Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi kapsamında detaylı bilgilerin aktarıldığı seminerin ardından proje hakkında bilgi veren Jandarma Kurmay Albay Veli Turan, 2 yıl devam edecek olan projenin bütçesinin 2 milyon 915 bin Avro olduğunu belirtti. Turan, "Jandarma Genel Komutanlığı olarak aile içi şiddetin önlenmesiyle ilgili bu proje kapsamında çalışmalarımıza 2009 yılında başladık. Bu projeden önce de benzer kapsamda olan İnsan Hakları Projesini 2008-2010 yılları arasında uygulamıştık. Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte aynı kapsamda çalışmalara devam etmek istedik. 23 Temmuz 2013 tarihinde 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi' başladı. Bu proje ile daha sağlıklı bir toplum yapısına katkıda bulunmayı, kadına yönelik aile içi şiddet olaylarını en aza indirilmesini hedefliyoruz. ‘Şiddetsiz bir yaşam bütün kadınların hakkıdır. Jandarma şiddete karşıdır. Şiddete karşı kadınların yanındadır’ sloganıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

Proje kapsamında eğitim alan 250 kişilik bir ekibin jandarma personeline eğitim vereceğine vurgulayan Turan, "81 ilin jandarma komutanlıklarında ve eğitim birliklerimizde erbaş ve erlerimiz dahil olmak üzere eğitim verilecek. Köylerimizde ve beldelerde, vatandaşlarımızın da katıldığı farkındalık yaratma, bilinç oluşturma, faaliyetleri de yapılacak. 30 ilde yapılması planlanan seminerlerin ilkini Yozgat’ta düzenledik." dedi.

Konuşmaların ardından, Bilgi Üniversitesi Çalıştay Yöneticisi Sevinç Eryılmaz, katılımcılara Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi konusunda bilgi verdi.




CİHAN

Yorumlar