Kadına şiddet ve çocuk gelinlere dikkat çekildi

Doğayı Hayvanları Koruma Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği, yaptığı açıklamada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

Google Haberlere Abone ol
Kadına şiddet ve çocuk gelinlere dikkat çekildi

Doğayı Hayvanları Koruma Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği, yaptığı açıklamada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. Batman Doğayı Hayvanları Koruma Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Şehmus Yılmaz, “Öncelikle 8 Mart dünya kadınlar gününüzü kutlar, çalışan tüm emektar kadınların, annelerin, öğretmenlerin, mücadeleci kadınların, yüreği Anadolu kokan köy kadınlarının önlerinde saygı ile eğiliyorum. Kadınlarımızın sadece bir güne değil, tüm yaşama sığdırılması düşüncesinde olduğumu bildirmek isterim.” dedi.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün olduğunu söyleyen Yılmaz, yılın sadece bir günü kadınları hatırlamanın, onların aile ve toplum üzerindeki değerlerini ön plana çıkarmak, onların hak ettiği kazanımlarının ödenmiş olduğu anlamına gelmeyeceğini ifade etti.

Kadın haklarını insan haklarından ayrı tutmanın mümkün olmadığını söyleyen Yılmaz, “Eşitlikten söz ederken bunu uygulamalarda göremiyoruz. Örneğin siyaset idare ve toplumun diğer alanlarında kadınlara gereken fırsatlar verilmemiştir. Kadın haklarını insan haklarından ayrı tutmak mümkün değildir. Kadın hakları ile savunulan kadınların ayrıcalıklı haklara sahip olması değil sadece insan oldukları için her yerde ve herkes için geçerli haklara sahip olmasıdır. Kadınların eğitim, sağlık, siyaset ve toplumun her alanında özgür ve aktif olarak görev almalarına fırsat verilmelidir.” diye konuştu.

Daha uygar ve sağlıklı bir toplum için kadınlara her zaman ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Yılmaz, açıklamada, kadına ve çocuklara yönelik şiddet, istismar ile çocuk gelinlere de dikkat çekti.

Yapılan bir araştırmaya göre, ülkede 181 bin 'çocuk gelin' olduğunu belirten Yılmaz, “Çocuk gelinler bir proje olmasın. Çocuk gelinler varsa, suçluları yakalansın, yargılansın, tutuklansın, ceza çeksin. Herkes bu sorunun Türkiye’nin doğusunda olduğunu düşünüyor. Ancak bu doğru değil. Bu sorun Türkiye’nin her yerinde var. Diyarbakır’dan Konya’ya, Trabzon’dan Antalya’ya, Van’dan Bartın’a kadar Türkiye’nin toplam 54 ilinde çocuk gelin. Alın yazısı ne yazık ki kara bulut gibi üzerimizde.” diye ifade etti.
CİHAN

Yorumlar