"Kadına şiddet sona ermeli"

Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Gökçen Kaya, “Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kadına yönelik şiddetin ve küçük yaşta evliliklerin sona ermesini istiyoruz.

Google Haberlere Abone ol
"Kadına şiddet sona ermeli"

Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Gökçen Kaya, “Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kadına yönelik şiddetin ve küçük yaşta evliliklerin sona ermesini istiyoruz. Çocuğa karşı işlenen suçlara verilecek cezalarda haksız tahrik indirimi yapılmamalıdır.” dedi.

Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması yapan Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Gökçen Kaya, günümüzde yoksulluğun, eşitsizliğin ve sosyal adaletsizliğin kadınları erkeklerden daha çok etkilediğini söyledi. Halen kadınların eğitim hakkının engellendiğini ve kadınların yoksulluğa mahkum edildiğini iddia eden Kaya, “Bu gün yeryüzünde her üç kadından biri şiddete maruz kalmaya devam etmektedir. Ülkemizde, 1 Mart 2013 ile 31 Ocak 2014 tarihleri arasında 31 kadın katli davası karara bağlanmış, katillerin yüzde 45'i tahrik ve iyi hal indirimlerinden faydalanmıştır. Oysaki kadına yönelik ayrımcılık ve bunun uzantısı şiddet bir insan hakları ihlalidir, münferit değil, sistematiktir. Bu nedenle, engellenmesi de ancak sistemli ve etkin bir mücadele ile gerçekleşebilir. Bu mücadelede, kız çocuklarının üstün yararının korunması gerekliliğini vurgulamak isteriz. Çocukların, evlilik adı altında gayrı resmi birlikteliklere zorlanması, yoksulluk, ataerkil zihniyet, çok çocuklu aile yapısı, eğitimsizlik, toplumsal cinsiyet algısı gibi pek çok nedenden kaynaklanmaktadır. Söz konusu birlikteliklerin, tüm dünyada "pedofili" hastalığı kapsamında değerlendirildiği, çocukların fiziksel ve psikolojik bütünlüğünü ihlal ettiği, anne bebek ölümlerine yol açtığı aşikardır. 2012 yılında 18 yaş altında evlendirilen kız çocuk sayısı 40 bin 428'dir. Bu toplumsal soruna kalıcı çözüm için öncelikle, evlilik yaşı 18 yaşın doldurulması koşuluna bağlanmalıdır. Türk Ceza Kanunu'nda şikayetine itibar edilen cinsel istismar mağduru çocuk yaşı 15'ten 18'e çıkarılmalı. Çocuğa karşı işlenen suçlara verilecek cezalarda haksız tahrik indirimi yapılmamalıdır. Kız çocukların eğitimi, okula devamları, istihdama katılımları desteklenmelidir.” dedi.
CİHAN

Yorumlar