Kadın Sığınma Evlerinin Mimarı Vekilliğe Soyundu

7. Haziran'daki milletvekili seçimlerinde aday olabilmek içi aday adaylarının yarışı sürüyor. SGK Başkanlığından istifa eden Yadigar Gökalp İlhan'da o isimlerden biri.

Google Haberlere Abone ol
Kadın Sığınma Evlerinin Mimarı Vekilliğe Soyundu

Milletvekili adayları daha göze çarpan değil, ama namzet adayları seçim hazırlıkları sürüyor. SGK başkanlığındaki görevinden istifa eden Yadigar Gökalp İlhan'da AK Parti'den namzet olmak için kolları sıvadı.

YADİGAR GÖKALP İLHAN KİMDİR?

Yadigar Gökalp İlhan, ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü'nden lisans, Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları üstüne Yüksek Lisans derecesi aldı. İkinci üniversite şekilde Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi, Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde eğitim hayatına devam etti.

FİNANSDAN DEVLETE

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Yönetim ve İşletme Yüksek Lisans (e-MBA) Programı ile deneyimli ve mesleki gelişimini sürdürdü. 6 seneyi aşkın zaman finans sektöründe muvaffakiyetli çalışmalara imza atmasının peşinden kariyerine halk sektöründe süren Yadigar Gökalp İlhan, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nde Dış İlişkiler ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla İşbirliği Grup Başkanlığı ve Sosyal Riski Azaltma Projesi Direktörlüğü görevlerini icra etti.

KIZ ÇOCUKLARI İÇİN ÇALIŞTI

Üstlendiği İdare ve koordinasyon misyonları sürecinde, 'Şartlı Nakit Transferleri Programı' nı tasarlayıp uygulamaya geçirip, bu kapsamda kız çocuklarının eğitime katılımı ve para yardımın annelere ödenmesi düzenlemelerini gerçekleştirdi.

DÜNYA BANKASINDAN ÖDÜLLÜ

Üç yılda 2.5 milyon çocuğa ulaşılması ve eğitime kazandırılması sebebi ile Dünya Bankası ve Rockefeller Vakfı hususi ödüllerine layık görüldü. Aynı dönemde, 'Yerel Girişimler Programı'nı tasarlayıp yöneterek, 10.000'in üstünde plan ile 500.000'den çok bireyin direkt ve/veya dolaylı şekilde istihdam edilmesini sağladı.

YOKSULLUKLA MÜCADELE İÇİN ÇALIŞTI

Sosyal katkı ve hizmet sağlayan kurumların kapasitelerinin artırılması için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, 971 Sosyal Yardımlaşma Vakfı, SHÇEK ve TUİK kurumlarının kurumsal kapasitelerinin artırılması çalışmalarını yürüterek yoksullukla mücadelede etken çalışmaların altyapısını oluşturdu.

TEK KADIN BAŞKAN

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünde, Genel Müdür Yardımcısı şekilde vazife almış bulunan Yadigar Gökalp İlhan, 2003-2005 yılları içinde 14 aza ülkenin yer aldığı Doğu Avrupa ve Orta Asya Ülkeleri Sosyal Yardım Fonları Ağı Başkanlığını (ECA NET), aza memleket temsilcileri nedeni ile 'ard arda seçilen tek bayan Başkan' şekilde yürüttü.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMÜN MİMARLARINDAN

2007 yılında Gana (Batı Afrika) İnsan Gücü, Gençlik ve İstihdam Bakanlığında Kurumsal Gelişim Danışmanı şekilde vazife oluşturan Yadigar Gökalp İlhan 2007-2011 yılları içinde Sosyal Güvenlik Kurumun-da Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü görevine atandı.Genel Müdürlük vazifesini yürütürken tıpkı zamanda, 2008-2010 yılları içinde 'Sağlıkta Dönüşüm ve Sosyal Güvenlik Reformu Projesi' kapsamında Koordinatör şekilde mesuliyet üstlendi.

SGK BAŞKANI OLDU

2011-2013 yılları içinde SGK Başkan Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürüterek, 2013 Şubat ayından itibaren SGK Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Başkanlığına tayin edilmiş olup görevine devam etmektedir.

ULUSLARARASI VİZYONU

Yadigar Gökalp İlhan, Sosyal Güvenlik Kurumunun üyesi yer aldığı Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı (ISSA) 2014-2016 Faaliyet Dönemi için Konsey Delegesi, Büro ve Yönlendirme Komitesi Üyesi seçilmiş olup, bununla birlikte Güney Avrupa Alt Bölgesi (Andora Prensliği, Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, İsrail, İtalya, Lübnan, Malta, Monako Prensliği, Portekiz, San Marino, İspanya) Liderliği vazifesini yürütmektedir. Meslek hayatının değişik dönemlerinde Dünya Bankası ve Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Kuruluşu (Asia-Pasific Economic Cooperation-APEC) bu şeklinde kuruluşlara danışmanlık hizmeti sağlayan Yadigar Gökalp İlhan, Kadın Yönetici ve Kadın Çalışanlar Dayanışma Derneği'nin (KAYÇAD) Kurucu Başkanı olup halen 'Onursal Başkan' sıfatıyla hizmetlerini sürdürmektedir.

ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATTI

Katıldığı oldukça çok konferans ve panellerin dışında muhtelif akademik çalışmalarla da bilime, sosyal ve meslek yaşamına ciddi katkılarda bulundu.

• Yoksullukla Mücadelede Türkiye Modeli: 2010

• Yoksulluğun Azaltılmasında Bir Araç: Şartlı Nakit Transferi Programı ile Türkiye Deneyimi-2009,Ankara

• Sosyal Yardım Mevzuatının Türkiye ve Dünya'da incelenmesi ve Tek Çatı Altında Toplanması İçin Analiz Çalışması- 2008, Ankara

• Yoksulluk Ölçümünde Sosyal Cinsiyet Yaklaşımı 2004, Ankara.

• Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesini Hedefleyen Organizasyon Modelleri: Kadın Sığınma Evleri Örneği-2003, Ankara.

• Medya: Tüketim Kültürü ve Ataerkil Sisteme Hizmet Eden Stratejik Bir Araç- 2004, Ankara.

• Erkek Medyası Tarafından Beslenen Stereotiplere Sıkıştırılmış Kadınlar-2004, Ankara.

• Avrupa Birliği Müktesebatı Açısından Türkiye'de Çalışma Yaşamındaki Kadınların Yeri-2004, Ankara.

• Gerçeklik, Benlik ve İktidar İlişkilerinde Birey, 2005, Ankara

• Ataerkil Demokraside Kadınlar, 2005, Ankara alaka alanları içinde kadın, yaşlı, engelli ve çocuk bu şeklinde duyarlı gruplara yönelik aktif sosyal siyaset projeleri geliştirmek bulunan Yadigar Gökalp İlhan, sıkı meslek temposundan fırsat bulduğu yıllarda değişik kültürleri tanımaya yönelik seyahatler, fotoğrafçılık ve tabiat sporları ile iştigal etmektedir. İleri kurda İngilizce, orta kurda Almanca ve Arapça bilmekte bulunan Yadigar Gökalp İlhan, Türk Ordusunu milli ve uluslararası platformlarda muvaffakiyet ile temsil eden Kurmay Albay Bülent İLHAN ile evli olup 4 çocuk annesidir.

ÖDÜLLLERİ

• İnterpro Bilişim Ödülleri (Şartlı para transferleri web tabanlı yazılım programlarının azami dizaynı konu-sunda Interpro nedeni ile Kurumu adına) e-devlet ödülü (2005, İstanbul)

• Avrupa ve Orta Asya Bölgesi En Başarılı Yoksullukla Mücadele Projesi Yöneticisi Ödülü (2006, Ankara)

• Kamu Görevlileri ve Çalışanları Derneği nedeni ile 2009 Yılı En Başarılı Genel Müdürü Ödülü (2009,Ankara)

• ISSA, Uluslararası Sosyal Güvenlik Birliği tarafından, Avrupa Ülkeleri Arasında 'En iyi Sosyal Güvenlik Uygulaması' Mansiyon Ödülü ve Takdir Belgesi; Muhtaç Yaşlı ve Özürlülere İlişkin Vatandaş Odaklı Yaklaşım ve Bürokrasinin Azaltılması ve Basitleştirilmesi Ödülü (2010,Avrupa)

• Kamu Çalışanlarından 55 bin oyla, 2010 yılı 'Yılın Bürokratı' Ödülü (2010,Ankara)

• Sağlıkta Dönüşüm ve Sosyal Güvenlik Reformu Projesi kapsamında koordinatörlüğü esnasında yapılan çalışmalarla Kurumuna Sağlıkta Dönüşüm Projesi Ödülü (2010,Ankara)

• 2022 sayılı Kanun kapsamında yapılan düzenlemelerle özürlü vatandaşların düzene erişiminin kolaylaştırılması dalında mükafat (2011,Ankara)

• Kamu Yöneticileri içinde 'En Başarılı Kurum Başkanı' ödülü.(2013,Ankara)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar