Kadın-erkek namaz tyükselişmasına son nokta!

3 yıl önce ABD'den 3 gün önce ise İngiltere'den gelen görüntüler yeniden 'namaz' tyükselişmasını gündeme getirdi. En çok sorulan soru oldu...

Google Haberlere Abone ol
Kadın-erkek namaz tyükselişmasına son nokta!

Samet Tunçer'in haberi

2012 yılında Amerika'da kendilerine "Yenilikçi Müslümanlar" diyen bir topluluğun kadın-erkek bir arada ve bununla beraber kadının namaz kıldırma görüntüleri fazla fazla tyükselişılmıştı. Zaman süre yine gündeme gelen bu konuya bir yenisi de geçtiğimiz gün İngiltere'den eklendi.

İngiltere'nin başkenti Londra'daki bir kilisede, kadın-erkek karışık bir küme Müslüman'ın namaz kılma görüntüleri, 'Kadın-erkek bir arada namaz kılabilir mi?' ve 'Müslümanlar Kilise'de namaz kılabilir mi?' sorularını yine akıllara getirdi. Bu konular ise Diyanet Alo Fetva hattında ve dini soruları cevaplandırma platformunda son günlerin en fazla sorulan sorusu oldu.

Vatandaşların “dini” sorularını yanıt veren Diyanet İşleri Başkanlığı, son şekilde "Kadınların erkeklerle tıpkı safta namaz kılmasının hükmü nedir?" sorusuna yanıt verdi:

Diyanet, "Cemaatle kılınan namazlarda safların uyum ve düzenine riayet edilmesi, Hz. Peygamber (s.a.s.)'in buyruk ve tavsiyelerinin gereğidir. Hz. Peygamber (s.a.s.) namaz saflarını öncelikle erkekler, sonra erkek minikler en arkada da kadınlar olmak üzere düzenlemiş; "Namazda erkek saflarının en faziletlisi en önde olanı, fazileti en az olanı ise en arkada bulunanıdır. Kadın saflarının en faziletlisi en arkadaki, en az faziletlisi ise en önde olanıdır." ve Başta Şâfiîler olmak üzere Hanefîler'in dışındaki üç mezhebe göre, kadının erkeğin hizasında yada önünde namaza durması, mekruh ise de erkeğin namazını bozmaz. Erkekten ilerde yada tam bitişiğinde namaz kılan kadın, ister mahrem olsun, ister olmasın bu konu hakkında bir farklılık yoktur." izahatsında bulundu.

'ye konuşan ilahiyatçılar ise kadın-erkek ortak namaz kılmanın bir düzeni olduğunu Kilise'de namız kılmanın ise şartlarının olduğunu söyledi.

Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan, "Gurbetteki vatandaşlarımızın, Müslümanlarımızın yaşadıkları yerde namaz kılabilecekleri uygun bir yer yok ise namaz kıldığı yerin önünde de ibadetimize engel olacak engeller olmazsa Kilise'nin münasip bir yerinde ibadet edilebilir. Bu zaruret doğması ile ilgilidir. Cami yada öteki namaz kılınabilecek yer dururken Kilise'de namaz kılınırsa bu kabul olmaz. Ancak kılabileceğimiz yer yakın ve müsaitse, namaz dönemi geçmeyecekse Kilise'de namaz kılınmaz. Bir erkeğin yanında, sağında solunda yada önünde kadınlarla kıldığı namaz ise kabul olmaz. Bunu dinimiz kabul etmez" ifadelerini kullandı.

İstanbul Emekli İl Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı ise, "Bir Müslümanın olduğu yerde Kilise dışında namaz kılabilmek için duru yada uygun bir yer yok ise kılınabilir. Dinimiz buna zaruret biçiminde diyor. 100 KM ötede Cami mevcut ama bireyin gidecek dönemi ve olanağı bulunmamaktadır o vaziyette Kilise'de kılabilir. Kadın-erkek hususu ise dinimizce bildirilmiştir. Önde erkekler, arkasına erkek çocukları onun arkasına da kadınlar durmak şekli ile namaz kılınabilir ama bu namazı bir hanım kıldıramaz. Peygamberimizin de söylediği budur Fıkıh kitaplarında da. ABD'de de İngiltere'de de görüntülerde hanım namaz kıldırıyor. Bu kabul olmaz. Bunların yaptıkları bir bölgeleri karıştırmaktır" diye konuştu. 

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar