"Kader ve tevekkül anlayışındaki hatalar insanları yanlışlıklara sevk ediyor"

Kırşehir İl Müftüsü Mehmet Şahin, kader ve tevekkül anlayışındaki hataların insanları yanlışlıklara sevk ettiği uyarısında bulundu. Nasıl olsa her şey yazılmış denilerek günahlara girildiğini belirten Şahin, yapılan hatalar için...

Google Haberlere Abone ol
"Kader ve tevekkül anlayışındaki hatalar insanları yanlışlıklara sevk ediyor"

Kırşehir İl Müftüsü Mehmet Şahin, kader ve tevekkül anlayışındaki hataların insanları yanlışlıklara sevk ettiği uyarısında bulundu. Nasıl olsa her şey yazılmış denilerek günahlara girildiğini belirten Şahin, yapılan hatalar için de “kaderimizmiş böyleymiş” denilerek doğru davranışların gerçekleştirilmediğini kaydetti.

Nevşehir İl Müftülüğü Ramazan ayı irşad etkinlikleri çerçevesinde komşu illerin Müftülerini davet ederek şehrin çeşitli camilerinde vaaz verdirdi. Bu kapsamda Kayseri İl Müftüsü Ali Maraşlıgil Merkez Kurşunlu Camii'nde, Niğde Müftüsü Alaaddin Gürpınar Cevher Dudayev Camii’nde cemaate dini bilgiler verdi. 2006-2009 yılları arasında Ürgüp İlçe Müftülüğü yapan ve şu an Kırşehir İl Müftüsü olan Mehmet Şahin ise merkez Güzelyurt Mahallesinde bulunan Oğuzlar Gaznevi Camiinde teravih namazı öncesinde vaaz etti. Nevşehir'i çok sevdiğini, daha önce görev yaptığı için bir çok kişiye aşina olduğunu söyleyen Şahin, Gaznevi Camii İmam Hatibi Ali Özcan’ın Ürgüp'te iken Müftüsü olduğunu söyledi.

Müftü Şahin vaazında ağırlıklı olarak kader ve tevekkül anlayışındaki hatalara örneklerle yer verdi ve Müslümanları uyardı. Kader ve tevekkül anlayışındaki hataların insanları yanlışlıklara sevk ettiği uyarısında bulunan Şahin şunları söyledi: "Nasıl olsa her şey yazılmış denilerek günahlara girilmekte, yapılan hatalar için “kaderimizmiş böyleymiş” denilerek doğru davranışlar gerçekleştirilmemektedir. İyiyi kendimizden bilmekte kötüyü ise kaderimize veya şeytana yüklemekteyiz. Özellikle tevekkül anlayışımız bizi yanlışa sürüklemektedir. Çalışmayan öğrenci misali, yılsonunda zayıf not aldığı zaman bu notu ona öğretmeni vermiştir. Çalışıp takdir aldığı zaman ise takdiri kendisi almıştır. Çocuklarımız bir hata yaptığı zaman “bunu kim yaptı!” diye kızdığımızda kimse üzerine alınmaz veya suçu birbirlerine atarken, iyi bir şey olduğunda “aferin! Bunu kim yaptı” sorusuna herkes “ben yaptım” diyerek cevap vermektedir. İnsan olarak yapmış olduğumuz sevaplara ve günahlara karşı tavrımızda aynen örneklerini verdiğimiz çocuklar gibiyiz. Namaz kılan, zekât veren, oruç tutan bir insandan “Ben ibadet yapmazdım da, ne yapalım kaderimiz böyleymiş” denildiği pek vaki olmamıştır. Ancak günah işleyen insanların ilk mazereti kadere sığınmak olmuştur. Oysaki ayetler bu düşüncelerimizin yanlış olduğunu bizlere bildirmekte, insanoğlunun psikolojik yapısı, yapmış olduğu yanlışlar ve bu yanlışların doğrusu böyle aktarılmaktadır."

Gaznevi Camii İmam Hatibi Ali Özcan ve Mustafa Akgüneş ise teravih namazı aralarında ilahiler okudu. Nevşehir İl Müftü Yardımcısı Nazım Haksever ise teravih namazını kıldırdı ve namaz sonunda dua yaptı.

Gaznevi Camii'nin tam dolu olması ve özellikle cemaatin gençler ağırlıklı olmasından dolayı Müftü Şahin, teşekkür etti. Müftü Şahin gençlerle birlikte hatıra fotoğrafı da çektirdi.

CİHAN

Yorumlar