Kadayıfçı: Cari açık, yüksek üretim ve ihracatla kapatılabilir

Güneydoğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Ekonomi Danışmanı Ömer Kadayıfçı, cari açığın yüksek üretim ve ihracatla kapatılabileceğini belirtti. Kadayıfçı Mersin Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği’nin...

Google Haberlere Abone ol
Kadayıfçı: Cari açık, yüksek üretim ve ihracatla kapatılabilir

Güneydoğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Ekonomi Danışmanı Ömer Kadayıfçı, cari açığın yüksek üretim ve ihracatla kapatılabileceğini belirtti.

Kadayıfçı Mersin Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ASİAD), iftar buluşması programına katıldı. Kadayıfçı, buradaki konuşmasında ithalatın aşırı tüketimle birlikte giderek arttığını bununda yüksek oranda cari açık meydana getirdiğini söyledi.Türkiye ekonomisinin göstermiş olduğu büyümeye vurgu yapan Kadayıfçı ekonomiye dair önemli noktalara değindi. Ekonomik büyümelerde doğru veri elde edilebilmesi için ihracat ve ithalat artışlarının birlikte ele alınması gerektiğine dikkat çeken Kadayıfçı “İhracat artışına bakarken ithalattaki artışında göz ardı edilmemesi gerekir. Son yıllarda ithalattaki artış büyük ölçüde ihracatı geride bırakmıştır. Tüketimimizin, üretimimizden az olması ihracatımızda gerilemenin devam etmesine neden olmaktadır. Yani aşırı tüketimden dolayı ithalatımız sürekli artmaktadır. Bu da ülke ekonomisi olarak en büyük sıkıntımız olan cari açığı her geçen yıl daha da artırmaktadır.” açıklamasında bulundu.

"Aşırı tüketim ve üretimin bunu karşılayamamasından dolayı geçen yıl 251 milyar dolar ithalat yapılırken, ihracat rakamı 151 milyar dolarda kalmıştır. 100 milyar dolarlık açığın 35 milyar doları turizmle kapanırken 65 milyar doları cari çığa eklenmiştir" diyen Kadayıfçı, geriye dönük toplan cari açığın 500 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Cari açığın finansmanın ise dış borç ve sıcak para olduğunu belirten Kadayıfçı, dış borcun artmasının ekonominin daha kırılgan olmasına sebep olduğunu ifade etti. “Cari açığın kapanması için daha fazla üretim dolayısıyla daha fazla ihracat ve az ithalat” diyen Kadayıfçı, bu konuda görev işadamlarına düşsede, gerekli zemini ve destekleri hazırlamanın devletin görevi olduğunu dile getirdi.

Mersin ASİAD Başkanı Emin Rıdvan Oğuz da programa katılımlarından dolayı davetlilere teşekkür ederek, dernek olarak işadamlarının kendini geliştirmesi ve yeni yatırımlarla ülke ekonomisine katkı sağlamak amaçlı girişimlerin her zaman destekçisi olacaklarının altını çizdi. Oğuz, programa katılarak bilgilendirme yapan Kadayıfçı ’ya teşekkür ederek plaket takdim etti.

CİHAN

Yorumlar