Kaçak yapılaşmaya karşı Ortofoto Projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kıyılardaki kaçak yapılaşmaları ve şehirlerdeki kaçak katları Ortofoto Projesi ile takip edecek ve gerekli işlemler anında yapılacak.Bakanlık, bu yaz Türkiye’nin 3 boyutlu fotoğrafını çekmeye hazırlanıyor....

Google Haberlere Abone ol
Kaçak yapılaşmaya karşı Ortofoto Projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kıyılardaki kaçak yapılaşmaları ve şehirlerdeki kaçak katları Ortofoto Projesi ile takip edecek ve gerekli işlemler anında yapılacak.

Bakanlık, bu yaz Türkiye’nin 3 boyutlu fotoğrafını çekmeye hazırlanıyor. Havadan görüntü alımı yapabilen özel kameralara sahip uçaklar, Türkiye’nin tüm il, ilçe ve büyük beldelerinde, bütün mühendislik çalışmalarına hassas veri sağlamak üzere havalanacak. Türkiye’nin kentsel gelişme alanlarının 3 boyutlu verileri, google earth gibi yazılımların sağladığından çok daha hassas ve güncel olarak elde edilecek. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ile birlikte gerçekleştirilen Ortofoto Projesi; kapsam, maliyet, zaman ve kullanılan teknoloji bakımından Türkiye’de bir ilk olma özelliği yanında dünyada da sayılı projelerden olacak.

MEKANSAL VERİ TABANI TARANDI

Proje alanının belirlenmesinde, özellikle bakanlığın mekânsal veri tabanı tarandı. İlgili kurum ve belediyelerin görüşleri değerlendirildi. Çevre düzeni planları, kentsel alanlar, planlama alanları, büyükşehir belediye hizmet alanları, turizm alanları, orman ve su kaynakları ile havaalanı bölgeleri incelenerek proje alanları belirlendi. Toplam maliyeti 50 milyon TL olacak proje 2 yılda tamamlanacak. 2014-2015 yıllarında yüksek çözünürlüklü görüntüler alınacak. 2016 yılında ise proje bitmiş olacak. Proje kapsamında elde edilecek veriler belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları ile ücretsiz olarak paylaşılacak.

Ortofoto Projesi ile özellikle, kentsel alanların yüksek çözünürlüklü görüntüleri elde edilecek, ihtiyaç duyulan imar planları için temel altlıklar oluşturulacak, Afet Yönetimi'nin ihtiyaç duyduğu temel veriler hizmete sunulacak, ülkenin bina envanteri elde edilecek, kentlerin mahalle mahalle afet sigortalanma oranları görülebilecek, afet sonrasında hak sahipleri, DASK tarafından hızlı bir şekilde belirlenecek, kıyılardaki kaçak yapılaşmalar takip edilebilecek, kentlerde binalarda kaçak katlar otomatik olarak belirlenebilecek, oluşturulacak Bakanlık web sayfası (portal) üzerinden bu altlık verilerle birlikte Bakanlık mekânsal verileri de sunulacak, portal üzerinde parsel sorgulama, riskli yapı sorgulama, plan sorgulama vb. verilere vatandaş tarafından erişim sağlanabilecek.

CİHAN

Yorumlar