Kaçak kullanılan tarımsal ilaçlar arıların yüzde 80’ini öldürdü

Sakarya’da kaçak kullanıldığı iddia edilen tarımsal ilaçlar sebebiyle tarlaya giden arıların yüzde 80’i öldü.

Google Haberlere Abone ol
Kaçak kullanılan tarımsal ilaçlar arıların yüzde 80’ini öldürdü

Sakarya’da kaçak kullanıldığı iddia edilen tarımsal ilaçlar sebebiyle tarlaya giden arıların yüzde 80’i öldü. Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ör, yoğun arı ölümleri sebebiyle bu yıl üretimin yüzde 50 düşeceğini söyledi. Tarım İl Müdürlüğü de konu ile ilgili inceleme başlattı.

Bal üretiminde önemli bir yere sahip olan ve bin 200 kişinin arıcılıkla uğraştığı Sakarya’da yaşanan arı ölümleri üreticileri üzdü. Adapazarı, Akyazı, Karapürçek, Erenler, Söğütülü, Ferizli, Karasu ve Kocaali ilçelerinde tarım alanlarına yakın ovada bulunan arılar yoğun bir şekilde telef olmaya başladı. Arıcılar bu durumu kaçak olarak kullanılan tarımsal ilaçlamaya bağlıyor. Birlik başkanı Mustafa Ör, daha önce böyle bir durum yaşamadıklarını belirterek, arı ölümlerinin yabani otlar için kullanılan tarımsal ilaçlardan kaynaklandığını tahmin ettiklerini söyledi. Ör, “15 gündür ova köylerde arı ölümleri oluyor. Tarlacı arılarımızın hemen hemen tümü ölüyor. Geçen yıl da ilaç kullanıldı ama geçtiğimiz yıl bu ölümler olmadı. Bu sene belki farklı, izin verilmemiş kaçak bir ilaç mı kullanıldı biz bilmiyoruz yani. Tarlalara giden bal yapan arıların yüzde 80’i ölüyor. Yoğun bir şekilde ölüm var. Daha önce böyle bir durumu fındıkta kullanılan toz ilaçta yaşadık. Bu ilacı bakanlık yasakladı.” dedi.

BAL ÜRETİMİ YÜZDE 50 DÜŞER

Çaresiz durumda olduklarının altını çizen Ör, durumu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne yazı ile bildirdiklerini belirtti. Yetkililerin görevlerini yapmış olsaydı bu ölümlerin olmayacağını ifade eden Ör, şunları kaydetti: “Bu şekilde söyleyince rahatsız oluyorlar ama onlar görevini yapmış olsaydı şu anda arılarımız ölmezdi. Bal verimini yüzde 50 etkiler, bundan sonra kurtaracağımızı düşünerek bunu hesaplıyoruz. Ayrıca sadece arılar değil böcekler de ölüyor ama böceklerin sahibi olmadığı için bunu göremiyoruz. Arıları öldüren şey insanlara da zarar verir. Belki hemen öldürmez ama zarar verir. Demek ki bu ilaçlar zararlı ilaçlar. Bunları demek ki kullanmamak gerekiyor."

Hendek ilçesinde arıcılık yapan Veysel Bir de Avrupa’dan döndükten sonra Türkiye’de 10 yıldır arıcılık yaptığını dile getirerek ilk kez böyle bir şey ile karşılaştığını belirtti. Yağmurlu havada arıların ölmediğinin altını çizen Bir, “Yağmur ilacı yıkayınca bir şey olmuyor. Hava açıp ilaç vurulduğu zaman bu sefer arı haddinden fazla kırılıyor. 5 gün yoğun arı ölümleri oldu. Ölü arılar kovanın ağızını kapatınca diğer arılar kovandan çıkamıyor. Tarlada, yolda ölen zaten hiç kovana gelemiyor. İlaçtan az etkilenen ve hemen ölmeyen arı da kovana dönünce gece ölüyor. Ölü o kadar çok ki canlı kalan arılar kovandan çıkamıyor. Bu sene değişik bir tarım ilacı kullandılar. Bunu kaçak olarak kullanıyorlar. Başka bir açıklaması olmaz." diye konuştu.

Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ise arı ölümleri ile ilgili inceleme başlattı. CİHAN

Yorumlar