Kaçak göçmenleri, sahil güvenliğin yeni botları yakalayacak

Türkiye sahillerini koruyacak, yasa dışı göç ve kaçakçılara karşı mücadele edecek 10 sahil güvenlik botu İçişleri Bakanı Muammer Güler'in de katıldığı törenle Sahil Güvenlik Komutanlığı'na teslim edildi.

Google Haberlere Abone ol
Kaçak göçmenleri, sahil güvenliğin yeni botları yakalayacak

Türkiye sahillerini koruyacak, yasa dışı göç ve kaçakçılara karşı mücadele edecek 10 sahil güvenlik botu İçişleri Bakanı Muammer Güler'in de katıldığı törenle Sahil Güvenlik Komutanlığı'na teslim edildi. Bakan Muammer Güler, aldıkları tedbirlerle, Türkiye'nin, sınırları kolayca geçilen ülke imajını değiştirmek istediklerini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen Türkiye’nin Pilot ve Prototip Bölgelerde Kara ve Deniz Sınırları Gözetleme Ekipmanları Tedarik Bileşeni LOT 1 Projesi kapsamında, Antalya Serbest Bölge’de üretilen 10 adet sahil güvenlik kontrol botunun Sahil Güvenlik Komutanlığı'na teslimi için tören düzenlendi.

Antalya Serbest Bölge'deki ARES Tersanesi’nde düzenlenen teslimat törenine İçişleri Bakanı Muammer Güler, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, AB Delegasyonu Başkan Vekili Bela Szombatı, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal, DEARSAN Yönetim Kurulu Başkanı Taner Akkaya, ARES Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Kalafatoğlu, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun ile askerler, siyasiler ve davetliler katıldı.

AB Entegre Sınır Yönetimi Aşama 2 Projesi kapsamında, özellikle yasa dışı göç ile mücadelede kullanılmak üzere milli tersanede inşa edilen 10 adet sahil güvenlik botunu gururla ve heyecanla teslim almanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Bakan Muammer Güler, "Türkiye, uzun yıllardan beri Avrupa'ya geçmek isteyen yasa dışı göçmenler tarafından bir geçiş güzergahı olarak kullanılmaktadır. Ancak bu geçişler sırasında hem kara sınırlarımızda hem de denizlerimizde maalesef yüreklerimizi sızlatan, insanlık dramları yaşanmakta, aileler parçalanmakta, çok sayıda insan hayatını, eşini ve evladını kaybetmektedir. Yürüttüğümüz tüm bu çalışmalarla amacımız, Türkiye'nin kolayca geçilebilen ülke imajını değiştirmek, caydırıcı tedbirlerle yasa dışı göç rotası olmaktan çıkarmaktır." dedi.

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal da Suriye'deki gelişmeler ve yasa dışı göçe kaynak olan ülkelerdeki faaliyetler nedeniyle 2012 yılı ağustos ayından itibaren yasa dışı göç olaylarında ve buna bağlı olarak arama kurtarma görevlerinde büyük artış yaşandığını belirtti. Özbal, "Sahil GüvenliK Komutanlığı, gayretlerinin ve tahsisli kaynaklarının büyük bölümünü, başta Ege Denizi olmak üzere çevre denizlerimizde yasa dışı göçle mücadeleye teksif etmiştir. 2013 yılında bugüne kadar 7 bin 744 yasa dışı göçmenin hayatı kurtarılmış ve ilgili güvenlik birimlerine teslim edilmiştir." diye konuştu.

Konuşmaların ardından, botların teslimi gerçekleştirildi. Bakan Güler, beraberindekilerle birlikte yeni sahil güvenlik botlarından biriyle denize açıldı. Bakanın bindiği bota sahil güvenlik helikopteri de havadan eşlik etti.



CİHAN

Yorumlar