Kaçak akaryakıt için pompa hilesi yapmışlar

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde gümrük ekiplerinin yaptğı operasyonu sonucu, bir petrol istasyonundan 49 bin 474 litre kaçak akaryakıtın alış ve satış yapıldığı tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol
Kaçak akaryakıt için pompa hilesi yapmışlar

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde gümrük ekiplerinin yaptğı operasyonu sonucu, bir petrol istasyonundan 49 bin 474 litre kaçak akaryakıtın alış ve satış yapıldığı tespit edildi. İstasyonda otomasyon sisteminin devre dışı bırakılarak manuel modda satış yapılmasını sağlayan düzenek bulunduğu belirlendi.

Gaziantep Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Birecik’te bulunan bir firmaya ait petrol istasyonuna yönelik operasyon gerçekleştirdi. İstasyonda bulunan arabirim ünitelerine, sisteme müdahaleyi engelleyecek şekilde, Maliye Bakanlığı’nın verdiği yetki ile tatbik edilen mühürlerin yerinde olmadığı görüldü. Otomasyon sistemine bağlı olmayan tankların bulunduğu tespit edilirken, bir adet pompa üzerinde de gizlenmiş vaziyette arabirim ünitesine bağlı otomasyon sistemini ve yazarkasayı devre dışı bırakarak manuel modda satış yapılmasını sağlayan düzenek tespit edildi. Konu, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun ilgili maddeleri kapsamında idari işlem yapılması için Enerji piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK)’ya bildirilirken, Birecik Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde konu hakkında soruşturma başlattı. Yapılan soruşturma kapsamında işyeri yazarkasaları, ibraz edilen mali kayıtlar ve EPDK otomasyon verileri incelendi. İnceleme sonucu, EPDK tarafından verilen lisansa esas teşkil eden belgelerde belirlenenlere aykırı düzenek ve ekipmanlarla satışı gerçekleştirilen ve alışına dair belge ibraz edilemeyen menşei belirsiz 49 bin 476 litre kaçak akaryakıtın alış-satışının yapıldığı tespit edildi.

Kaçak akaryakıt olayı ile ilgili olarak şahıs M.C.B ve firma hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefetten Birecik Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.
CİHAN

Yorumlar