Joker operasyonunda 3. dalga: 10 kişi gözaltına alındı (2)

Sahte evrakla sınavlara başkası adına giren ve kamuoyunda 'Joker' sınav çetesi olarak adlandırılan kişilere yönelik, İzmir’in de aralarında bulunduğu 9 ilde 3.

Google Haberlere Abone ol
Joker operasyonunda 3. dalga: 10 kişi gözaltına alındı (2)

Sahte evrakla sınavlara başkası adına giren ve kamuoyunda 'Joker' sınav çetesi olarak adlandırılan kişilere yönelik, İzmir’in de aralarında bulunduğu 9 ilde 3. dalga operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında İzmir’de, aralarında, başkalarının yerine sınava girdikleri iddia edilen 10 kişi gözaltına alındı. Diğer illerde gözaltına alınacak kişilerle gözaltı sayısının 73’e çıkacağı belirtildi. Şebekenin, sınavlara sahte kişiler sokarak devlet memurluğuna ve üniversitelere öğrenci olarak yerleştirdiği kişilerin en az yarısının terör örgütü PKK ile bağlantısı olduğu iddia edildi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından ilki 2012 yılının Temmuz ayında düzenlenen ‘Joker’ operasyonunda 3. dalga gerçekleştirildi. Şüphelilerin, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen KPSS, YGS, ALES, KPDS, ÜDS gibi sınavlara başkalarının yerine girdikleri, özellikle KPSS’ye girerek birçok kişinin memur olmasını sağladıkları belirlendi. Şüphelilerin, başkalarının yerine sınavlara girme karşılığında 20 bin lira ile 60 bin dolar arasında para aldığı, bugüne kadar sınavlar sonucunda memurluğa yerleştirilen 250’den fazla kişinin yarısından fazlasının terör örgütü PKK ile bağlantılı olduğu iddia edildi.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından, İzmir, İstanbul, Ankara, Mardin, Batman, Şırnak, Diyarbakır, Gaziantep, Tekirdağ'da düzenlenen üçüncü dalga operasyonda 1’i bayan 10 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin, KPSS, YGS, ALES, KPDS, ÜDS sınavlarına gerçek şahıslar yerine sahte kimlikler düzenleyerek para karşılığında ‘Joker’ girmesini sağladıkları ve bu yolla birçok kişinin üniversiteyi kazandığı, kamu kurumlarına memur olarak yerleştirildiği belirlendi.

İzmir Mali Şube Polisi tarafından 7 Temmuz 2012’de düzenlenen 1. dalga operasyonda 36 kişi yakalanmış, bu kişilerden 2 adet silah, 5 adet şarjör, 102 adet fişek, 42 adet sahte kimlik, sathi diplomalar ve 10 adet sahte 100 TL banknot ele geçirilmişti. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 21’i tutuklanmıştı.

1 MİLYON TL HAKSIZ KAZANÇ

Suç örgütünün, sınavlara gerçek şahıslar yerine sahte kimliklerle para karşılığında joker sokması sonucu 1 milyon lira haksız kazanç elde ettiği belirtildi. Yapılan araştırmalar sonucu, sınavlar sonrasında memur olarak 2005’ten bu yana görev yapan kişilere 1 milyon 200 bin lira maaş ödendiği tespit edildi.

3. dalga operasyonda gözaltına alınan kişilerden C.S.’nin Diyarbakır’da, T.A.’nın ise Şırnak’ta eczacı oldukları, M.N.’nin Erzurum’da üniversite 4. sınıf öğrencisi olduğu, C.N.’nin Diyarbakır’da devlet memuru olduğu,T.S.’nin Diyarbakır’da sınıf öğretmeni olduğu, M.L.’nin Hakkari’de okul öncesi öğretmeni olduğu belirlendi.
Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, 10 adet sahte ön lisans diploması, 10 adet sahte noter onaylı diploma fotokopisi, 8 adet sahte not bildirim belgesi, 2 sahte kimlik, 3 adet harddisk, 1 laptop bilgisayar ele geçirildi.

Suç örgütünün bugüne kadar para karşılığı 23 kişiyi haksız olarak kamu kurumlarına memur olarak yerleştirdiği, bu kişilerden birinin araştırma görevlisi olduğu belirlendi. Birçok kişinin de para karşılığı üniversitelere öğrenci olarak yerleştirildiği, bu öğrencilerden 5’inin hukuk fakültesinde, birinin de yüksek lisans öğrencisi olduğu tespit edildi. Yapılan araştırmada, suç örgütü tarafından kamu kurumlarına ve üniversitelere yerleştirilen birçok kişinin PKK başta olmak üzere terör suçlarından kayıtlarının bulunduğu ortaya çıktı.

Gözaltına alınan şüpheliler Mali Şube Müdürlüğü’nde sorguya alındı. Şüphelilerin, yarın sabah adliyeye sevk edilecekleri öğrenildi.

JOKER OPERASYONU

Joker operasyonunun ilki 7 Temmuz 2012’de, ikincisi ise Kasım 2012’de düzenlendi. Her iki operasyon sonrası gözaltına alınan kişilerden 30’u tutuklandı. Bugüne kadar bu operasyon kapsamında sahtecilikle devlet memurluğu ve üniversitelere yerleştirilen 250 kişi belirlendi. Bunlardan en az yarısının terör örgütü PKK ile bağlantılı olduğu iddia edildi. CİHAN

Yorumlar